Update articol:
Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor:

“Nu ar trebui să mai existe supraimpozitare pe veniturile suplimentare la gaze, dacă se aplică OUG 114”

În mod normal şi logic, nu ar trebui să mai existe supraimpozitare pe veniturile suplimentare la gaze, dacă se aplică OUG 114, consideră deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Domnia sa ne-a explicat: “În toata expunerea de motive a Ordonanţei 7, care a fost aprobată prin lege, se spunea că datorită liberalizării preţului şi dereglementării preţurilor la gaze, producătorii au făcut un venit suplimentar. Ori în momentul când te întorci şi plafonezi preţul la gaze la 68 lei/MWh la producător nu mai ai piaţă liberă. Astfel, Ordonanţa 7 nu mai are temei juridic. Dacă le mai aplici jucătorilor din piaţă şi redevenţa care, după ordinele ANRM, se calculează nu la preţul de vânzare, ci la preţul de la Bursa de la Viena care este dublu faţă de preţul de 68 de lei, ajung să vină jucătorii din piaţă şi cu bani de acasă ca să dea la guvern. Ori aşa ceva este imposibil. De aceea nu cred că ai cum să mai aplici o suplimentare, dacă rămâne în vigoare această OUG 114”.
Impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale a fost instituit în 2013.
Virgil Popescu spune că Ordonanţa 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare trebuie respinsă de Parlament.
Potrivit domniei sale, OUG 114 ordonanţă încalcă atât Tratatul de aderare, cât şi Constituţia României: “Ce piaţă liberă mai are România, conform Constituţiei, în condiţiile în care la piaţa de energie şi de gaze naturale s-a pus o barieră de preţ, plafonându-l. Pot să înţeleg că se poate face asta pe o perioadă limitată pentru consumatorii casnici şi cred că toate statele din Europa înţeleg acest lucru şi fac asta. Dar, din ce îmi dau seama, autorităţile au blocat preţul la gaze, cu dedicaţie pentru Ioan Niculae. Este un articol în această OUG în care se spune că furnizorii nu au voie să plătească mai mult de 68 lei/MWh pentru gazele achiziţionate. Dacă înlocuim cuvântul furnizor cu firma de furnizare gaze a lui Ioan Niculae, ne dăm seama penntru cine a fost dată această OUG”.

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017