Update articol:
Lucian Croitoru, Consilierul Guvernatorului BNR:

“Nu era mai simplu să se pună un impozit, dacă se ținea neapărat la introducerea unui impozit, și atât, fără a mai altera și bruma de liberalism al economiei noastre?

Foto Facebook Foto Facebook

Observ cum se instalează sentimentul că modificarea OGU 114 este un pas înainte, a scris în această seară Lucian Croitoru, economist, Consilierul Guvernatorului BNR pe Politică Monetară. Domnia sa explică: “Noua variantă nu este aceea în care guvernul stabilește limite minime pentru creșterea creditului, pentru reducerea marjei de dobândă și instituie o marjă de referință și alți parametri în funcție de care se stabilește impozitul pe activele bancare? Dacă răspunsul la această întrebare este da, atunci s-a mai făcut un pas înainte pentru reducerea liberalismului. Problema este că liberalismul constituie o condiție pentru ca motoarele economiei să meargă și să producă creștere economică și locuri de muncă.
Băncile accelerează creditarea dacă văd că fundamentele clienților (profit, îndatorare, cash-flow și avuția netă) se îmbunătățesc. Presupunând că economia este pe faza ascendentă și fundamentele se îmbunătățesc, atunci băncile vor putea crește creditarea societăților non-financiare și a gospodăriilor cu mai mult de limita minimă stabilită de guvern pentru creditare, care pentru anul acesta este de 8 la sută. În acest caz, conform Ordonanței, impozitele pe activele bancare se reduc, stimulând și mai mult activitatea de creditare. Invers, dacă economia este în recesiune și fundamentele se deteriorează, băncile vor reduce creditarea, ceea ce ar putea reduce ritmul de creștere a creditului sub limita impusă de guvern. Atunci impozitele vor fi la limita de sus prevăzută de guvern, accentuând dificultățile. Mi se pare mie, sau măsura este prociclică? Nu era mai simplu să se pună un impozit, dacă se ținea neapărat la introducerea unui impozit, și atât, fără a mai altera și bruma de liberalism al economiei noastră? Întreb și eu!”

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) care modifică OUG nr. 114/2018 a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial. Modificările la Ordonanţa 114 se bazează foarte mult pe elementele şi datele transmise de Banca Naţională a României (BNR), instituţie care a şi avizat documentul în forma sa actuală, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES).

Miercuri, consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, declara pentru AGERPRES că o Ordonanţă de Urgenţă nu poate să contribuie la ieftinirea creditului în România, aceasta fiind în primul rând un act fiscal, iar printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobânzilor la creditele pe care le dau băncile. 

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020