Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) acordă un număr de 51 de burse elevilor şi studenţilor din anii terminali ai instituţiilor de învăţământ cu profil tehnic, în cadrul Programul de burse 2021-2023 Tânărul Nuclearist, potrivit unui comunicat remis luni de companie.
Programul de burse 2021-2023 Tânărul Nuclearist face parte din strategia de dezvoltare a companiei şi de valorificare a potenţialului tinerilor din România.
Înscrierile în program se fac în perioada 15 septembrie – 15 octombrie, pe site-ul Nuclearelectrica.
Campania Societăţii Naţionale Nuclearelectrica de acordare de burse se adresează tuturor universităţilor şi facultăţilor de profil tehnic din România, astfel: 17 burse pentru studenţii în anul III la Energetică; 10 burse pentru studenţii în anul III la Mecanică; 3 burse pentru studenţii în anul III la Inginerie Economică; 2 burse pentru studenţii din anul III la Inginerie Energetică şi tehnologii nucleare; 2 burse pentru studenţii în anul III la Inginerie Energetică şi tehnologii nucleare; o bursă pentru studenţii din anul III la Automatică; 2 burse pentru studenţii în anul III la Mecatronică; o bursă pentru studenţii din anul IV la Automatică; 3 burse pentru studenţii din anul IV la Chimie; 10 burse pentru studenţii din Şcolile Profesionale – specializarea sudori.
Bursierii care vor fi selectaţi vor încheia contracte de acordare a burselor în acord cu prevederile legale aplicabile în materie, iar suplimentar vor efectua practica profesională asistată de specialiştii Nuclearelectrica şi vor avea oportunitatea angajării în cadrul societăţii după terminarea programului de burse.
Valoarea unei burse de studiu este de 2.300 lei brut/bursă.
Asigurarea resurselor umane necesare proiectelor de investiţii pe termen mediu şi lung ale Nuclearelectrica este o prioritate pentru companie: în prezent, Nuclearelectrica, prin sucursala CNE (Centrala Nucleaelectrică de la Cernavodă) exploatează Unităţile 1 şi 2, iar prin Sucursala FCN Piteşti produce combustibil nuclear.
Astfel, Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei naţionale de energie.
În acelaşi timp, Nuclearelectrica are în dezvoltare proiecte majore de investiţii, în valoare de aproximativ 9 miliarde de euro, prin care devine un pilon al decarbonizării.
Pentru realizarea acestor proiecte, SNN are în vedere creşterea unei noi generaţii de specialişti în energie nucleară, prin atragerea, păstrarea şi formarea tinerilor din România şi prin valorificarea competenţei acestora, se precizează în comunicatul Nuclearelectrica.
Astfel, compania şi-a propus să dezvolte o nouă generaţie de specialişti pentru Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 şi pentru operarea ulterioară a Unităţii 1 încă 30 de ani după retehnologizare, pentru Proiectul Unităţilor 3 şi 4 cu intrarea în exploatare comercială în anul 2031, pentru Instalaţia de Detritiere, pentru producţia de Cobalt 60.
De asemenea, SNN are în plan implicarea în proiecte inovative, precum reactoarele modulare mici, producţia de hidrogen curat, tehnologii de ultimă generaţie care vor juca un rol major în decarbonizare în viitor, alături de flota curentă de reactoare.
În acest sens, Nuclearelectrica intenţionează să formeze o nouă generaţie de specialişti care au oportunitatea de a se specializa în tehnologii inovatoare.