Update articol:

Nuland: Auditorii americani sunt în Ucraina pentru a se asigura că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat”

Victoria Nuland Sursa foto: Twitter

Săptămâna aceasta, SUA și-a trimis auditorii în Ucraina alături de Banca Mondială și consultanții Deloitte pentru a se asigura că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat”, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, pe 26 ianuarie, potrivit  Kyiv Independent.

Nuland a mai spus că SUA continuă „să sprijine reformele esențiale și măsurile anticorupție ale guvernului ucrainean din întreaga țară”.

Declarația oficialului american  vine la câteva zile după ce încă un scandal de corupție a izbucnit în Ucraina.

Pe 23 ianuarie, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a declarat că a început să investigheze posibile fapte de corupție în achizițiile de alimente ale Ministerului Apărării.

Declarația a urmat unei investigații a publicației de știri ucrainene ZN.UA, care a susținut că Ministerul Apărării cumpăra alimente pentru soldați la prețuri umflate, indicând o posibilă schemă de corupție.

Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că prețurile umflate au fost o „eroare tehnică” a contractantului, care „a făcut o greșeală în timp ce transferat date de la un tabel la altul”.

Reznikov a respins raportul de investigație ca fiind „nimic altceva decât manipulări” și a promis repercusiuni pentru cei care au transmis contractul jurnaliștilor, adăugând că Serviciul de Securitate al Ucrainei îl va căuta pe presupusul informator.

Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat la 24 ianuarie în urma scandalului privind achizițiile care a zguduit Ucraina.

Cu toate acestea, recentele scandaluri de corupție nu par să fi implicat ajutorul umanitar furnizat Ucrainei de către Statele Unite, a declarat pe 24 ianuarie purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Pe fondul mai multor scandaluri de corupție, președintele Volodymyr Zelensky a făcut pe 24 ianuarie cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Unii au văzut în remaniere un efort al lui Zelenski de a face curățenie, dar criticii au susținut că remanierea este rezultatul luptelor politice interne, nu o adevărată campanie anticorupție, deoarece unii înalți funcționari notorii acuzați de corupție lipsesc în mod notabil de pe lista celor dați afară.

Printre aceștia se numără celebrul adjunct al șefului de cabinet al lui Zelensky, Oleh Tatarov, care a fost acuzat de luare de mită în 2020.

 

BVB | Știri BVB