Update articol:

Numărul operațiunilor vamale a scăzut cu 43%, dar bazele de calcul pentru impozite s-au dublat, de când ANAF a demarat Operațiunea TOMIS, în Portul Constanța (Actualizare)

Sursa Pixabay
ANAF are în analiză, în cadrul operaţiunii Iceberg, 487 de contribuabili mari şi mijlocii

Numărul operațiunilor vamale în Portul Constanța a scăzut cu 43%, dar bazele de calcul pentru impozite s-au dublat, de când ANAF a demarat Operațiunea TOMIS, a spus, astăzi, Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte ANAF , la o conferință a PWC.

Acesta a adăugat: “Înseamnă că nu am greșit. Înseamnă că această acțiune trebuie continuată. Înseamnă că statul își încasează impozitele și taxele“.

ANAF a anunţat pe 28 ianuarie că instituţia a demarat operaţiunea „Tomis”. În cadrul operaţiunii, peste 100 de inspectori ANAF sunt implicaţi într-o amplă activitate de monitorizare şi control a punctelor vamale Constanţa Port şi Constanţa Sud Agigea, timp de peste trei luni. „Acţiunea vizează nu numai verificarea operaţiunilor de import, ci şi tranzacţiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul naţional şi livrarea intracomunitară ori exportul mărfurilor”, a transmis ANAF. La punctele vamale din judeţul Constanţa, inspectorii vor verifica, în primul rând, dacă valoarea de import a bunurilor este cea reală fiind, totodată, prezenţi la verificarea lor fizică. Dacă se vor constata probleme, controlul va fi extins pe tot lanţul de tranzacţionare, respectiv asupra societăţilor care au contractat deja achiziţia bunurilor importate.

Virgil Pîrvulescu (ANAF) despre operaţiunea Iceberg: Avem în analiză un număr de 487 de contribuabili mari şi mijlocii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are în analiză, în cadrul operaţiunii Iceberg, 487 de contribuabili mari şi mijlocii cu riscuri estimate, iar în funcţie de concretizare se va dispune efectuarea inspecţiilor fiscale sau nu, a declarat, miercuri, Virgil Pîrvulescu, vicepreşedinte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
„Am selectat împreună cu doamna preşedinte Mihaela Triculescu un număr de 50 de inspectori care nu sunt salariaţii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, încă 100 de inspectori care nu sunt salariaţi ai Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi încă 100 de inspectori Antifraudă pentru a încerca să ne pliem pe riscurile generale. Când ne referim la Iceberg (operaţiunea Iceberg – n.r.) ne referim la contribuabilii care în evidenţele noastre fiscale figurează cu cele mai mari riscuri. Vreau să vă spun că în acest moment avem în analiză un număr de 487 de contribuabili mari şi mijlocii cu riscuri estimate la care, în funcţie de concretizare, vom dispune efectuarea inspecţiilor fiscale sau nu. În momentul acesta lucrăm la zona de analiză de risc”, a spus Virgil Pîrvulescu.

El a afirmat că în zona marilor contribuabili avizele de inspecţie fiscală au fost emise din luna decembrie în baza analizelor de risc şi niciun contribuabil nu va face obiectul unei inspecţii fiscale doar „de dragul de a face o inspecţie fiscală”, ci numai pe elemente de risc identificate şi concretizate în urma unui control operativ efectuat de inspectorii antifraudă.

„Vom reloca personal din ţară în funcţie de zonele de risc. Că sunt zone în jurul Clujului, în jurul Iaşului, în jurul Constanţei, în jurul Bucureştiului. Nu este vorba doar de Bucureşti. Este vorba de toată ţara şi noi trebuie să ne îndeplinim scopul de a crea un mediu economic corect şi toată lumea să-şi plătească impozitele şi taxele stabilite de legislaţia în vigoare, fără abuzuri şi de dorit ca toată lumea, dar absolut toată lumea când declară să şi plătească”, a declarat Virgil Pîrvulescu, citat de Agerpres.

El a menţionat că la 25 ianuarie volumul sumelor declarate a crescut cu considerabil, în speţă la contribuabilii care au făcut obiectul unor verificări operative.