Update articol:
Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, demisionează, după 30 de ani la putere

Valentina Matvienko, reprezentantul Camerei Superioare a  parlamentului rus și apropiată de Vladimir Putin: Demisia lui Nazarbayev a fost neașteptată și foarte gravă

NURSULTAN ABISHEVICH NAZARBAYEV, preşedintele KAZAKHSTAN NURSULTAN ABISHEVICH NAZARBAYEV, preşedintele KAZAKHSTAN

Președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbayev a demisionat marți, după trei decenii la putere, spunând că națiunea sa din Asia Centrală, bogată în petrol, are nevoie de „o nouă generație de lideri”, potrivit Reuters.

Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, conducătorul ultimei țări sovietice, care a contribuit la atragerea a zeci de miliarde de dolari de la companii energetice străine, a declarat că va continua să prezideze Consiliul Securităţii de pe lângă preşedinţie şi va rămâne liderul Nur Otan, partid ce deţine majoritatea în parlamentul de la Astana. Dreptul de a conduce Consiliul Securităţii pe viaţă, ca primul preşedinte ţării, îi este dat de legea despre Consiliul de Securitate al Republicii Kazahstan.

„Am luat această decizie, ceea ce nu este ușor pentru mine, să demisionez din funcția de președinte”, a declarat Nazarbayev într-o emisiune televizată înainte de a semna decretul de încetare a mandatului său din 20 martie. „În calitate de fondator al statului independent kazah, sarcina mea este să facilitez creșterea unei noi generații de lideri care vor continua reformele în curs de desfășurare din țară”.

Decizia sa a lovit prețul obligațiunilor statului kazah și chiar a părut să influeţeze rublele rusești. Moscova este principalul partener comercial al Kazahstanului, iar Nazarbayev s-a bucurat de legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Valentina Matvienko, reprezentantul Camerei Superioare a  parlamentului rus și apropiată de Vladimir Putin, a declarat că demisia lui Nazarbayev a fost neașteptată și foarte gravă, potrivit agenției de știri RIA.

Până la alegerea noului şef al statului kazah, funcţia de preşedinte o va exercita şeful Senatului (camera superioară a legislativului), Kasâm-Jomart Tokaiev (66 de ani), conform Constituţiei.  Tokayev, în vârstă de 65 de ani, este un diplomat de carieră din Moscova, care vorbeşte fluent kazaha, rusa, engleza și chineza, care a fost anterior ministru de externe și prim-ministru al Kazahstanului.

Nazarbaev se află la conducerea Kazahstanului din 1989, mai întâi în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, iar apoi ca preşedinte după declararea independenţei republicii în 1991.

Acest anunţ intervine la mai puţin de o lună după ce Nazarbaev a destituit în mod neaşteptat guvernul, căruia i-a reproşat rezultate economice slabe. Preşedintele a promis apoi măsuri sociale de mai multe miliarde de euro pentru a răspunde nemulţumirii în creştere a populaţiei, cu mai puţin de un an până la următoarele alegeri prezidenţiale.