Update articol:

NYT: Planul de afaceri al lui Hunter şi James Biden  jr. includea un parteneriat în România cu firma Alltrom, deţinută de Puiu Popoviciu, și corporația chineză CEFC

Structura fondului de investiţii în care ar fi fost implicată firma Alltrom şi CEFC. Structura fondului de investiţii în care ar fi fost implicată firma Alltrom şi CEFC.

În ultimele zile ale campaniei prezidenţiale din SUA, președintele Trump și aliații săi sunt angajați într-un efort de ultimă oră pentru a ridica întrebări despre etica fostului vicepreședinte Joe Biden, încercând să-l lege pe Biden de relațiile de afaceri internaționale ale fiului acestuia, Hunter, și unul dintre frații săi, James, potrivit New York Times .

Eforturile lor s-au bazat pe o serie de documente, inclusiv e-mailuri, fotografii ale mesajelor text furnizate de Tony Bobulinski, fost asociat de afaceri al lui Hunter și James Biden. Multe dintre aceste înregistrări se concentrează pe un proiect mixt propus în 2017, după ce Joe Biden a părăsit funcția, în care este implicată compania chineză CEFC, care a vrut să cumpere la un moment dat KMG, proprietarul Rompetrol.  Acordul s-a destrămat în cele din urmă, conform publicaţiei americane, care spune că nu există dovezi că Joe Biden a fost implicat sau a profitat de această afacere.

Mesajele, e-mailurile și alte documente examinate de The New York Times nu arată că Hunter Biden sau James Biden discută despre vreun rol pentru fostul vicepreședinte în proiect. Andrew Bates, un purtător de cuvânt al campaniei Biden, a declarat că fostul vicepreședinte nu a avut niciodată miza în proiect. „Joe Biden nici măcar nu s-a gândit să fie implicat în afaceri cu familia sa și nici în vreo afacere în străinătate”, a spus el. La cea de-a doua dezbatere prezidențială de săptămâna trecută, Joe Biden a spus: „Nu am luat niciun ban din vreo sursă străină în viața mea”.

Mesajele oferite de Bobulinski par să reflecte o întâlnire între el, fostul vicepreședinte și James Biden în mai 2017 în Beverly Hills, California. Mesajele nu clarifică ceea ce s-a discutat.

Domnul Bates nu a răspuns la întrebările cu privire la afirmația domnului Bobulinski că s-a întâlnit cu fostul vicepreședinte. Dar domnul Bates a spus că acordul chinez nu a fost niciodată discutat de domnul Biden cu membrii familiei sale. „Nu a purtat niciodată conversații despre aceste probleme”, a spus domnul Bates.

  • Legăturile cu România 

Documentele prezentate de Tony Bobulinski arată că planul de afaceri al lui Hunter şi James Biden  jr. includea un parteneriat în România cu firma Alltrom, deţinută de Puiu Popoviciu, și o corporația chineză CEFC. Scopul planului era crearea celui mai mare jucător pe piața imobiliară din România și din sud-estul Europei.

Se preconiza crearea unui fond de investiții, partenerii principali inițiali fiind CEFC și ALLTROM GROUP (AG), compania deţinută de Gabriel Popoviciu. Se așteapta ca anumiți parteneri minoritari să fie implicați. Grupul din jurul lui Hunter Biden urma să dețină 5% din asocierea în care Popoviciu venea cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare expansiunii.

Conform planului, în urma dezvoltărilor existente în zona Băneasa, platforma asigura peste 100 de hectare pentru dezvoltări ulterioare în cea mai de succes și mai profitabilă zonă din București și țară. Planul de afaceri viza construirea unui uriaș complex imobiliar, astfel:  250.000 m² de retail, 200.000 m² birouri și aproape 1.000.000m² de amenajări rezidențiale cu o valoare totală a costului de dezvoltare 1 miliard EUR. Platforma de birouri trebuia să prevadă sediul central al Rompetrol în colțul de nord-vest al terenului.

Pe lângă proiectul imobiliar Băneasa, planul viza și extinderea rețelei de benzinării Rompetrol și achiziția pachetului majoritar de acțiuni la cele două aeroporturi de stat din București sau construcția unui nou aeroport.

Planul a eşuat pentru că Gabriel Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare  în dosarul Băneasa. Popoviciu a avut o relație de prietenie cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american, Joe Biden. Popoviciu s-a refugiat la Londra, iar în prezent se judecă extrădarea sa. Popoviciu l-a angajat ca avocat pe fostul șef al FBI, Louis Freeh.

* Ce făceau Hunter și James Biden?

Înregistrările lui Bobulinski includ e-mailuri, contracte, documente ale planului de afaceri și fotografii ale mesajelor între partenerii americani. The Times nu a putut verifica în mod independent toate documentele, dar acestea la care se face referire în acest articol sunt în concordanță cu interviurile și informaţiile anterioare ale The Times. Oamenii de campanie ai lui Biden nu au contestat faptul că Hunter și James Biden au participat la negocierea acordului cu compania chineză.

Înregistrările arată clar că Hunter Biden a văzut în numele de familie un activ valoros, citând supărat că „marca familiei” este un motiv pentru care este valoros pentru proiectul propus.

Documentele arată că țările în care Hunter Biden, James Biden și asociații lor intenționau să vizeze acorduri s-au suprapus cu națiunile în care Joe Biden fusese implicat anterior ca vicepreședinte. Planul de 42 de pagini include o secțiune care evidențiază în mod special rolul fostului vicepreședinte Biden în facilitarea creșterii comerțului cu Columbia, care este unul dintre obiectivele asocierii în comun, împreună cu Luxemburg, Oman și România.

Rolul lui Hunter Biden în tranzacție, potrivit unuia dintre documente, „a fost esențial în stabilirea unei relații, în transmiterea bunăvoinței în jurul președintelui”, referindu-se la Ye Jianming, președintele CEFC.

Times a raportat în 2018 că domnul Ye s-a întâlnit în privat cu Hunter Biden la un hotel din Miami în mai 2017, unde executivul chinez a propus un parteneriat pentru a investi în tranzacții americane de infrastructură și energie. Planificarea întâlnirii din Miami pare să se reflecte în unele dintre mesajele oferite de  Bobulinski.

Documentele indică faptul că CEFC China a declarat inițial că va trimite 10 milioane de dolari la începutul anului 2017 către asocierea cu americanii.

CEFC s-a concentrat pe tranzacționarea la termen a petrolului și asigurarea drepturilor asupra câmpurilor petroliere din străinătate în locuri devastate de conflicte, precum Ciad, Sudanul de Sud și Irak. Încerca să își extindă proiectele globale, atât ca firmă energetică, cât și ca susținător financiar al proiectelor, și s-a adresat lui Hunter și James Biden și asociaților lor, inclusiv domnului Bobulinski, pentru a găsi noi oferte.

O versiune a planului de afaceri a indicat că Hunter și James Biden și asociații lor americani „au încheiat alianțe cu cele mai înalte niveluri de guvern, bănci şi  companii”.

Ce s-a întâmplat cu afacerea?

Până în august 2017, au existat probleme legate de tranzacție. Bobulinski a scris către CEFC menționând că plata promisă de 10 milioane de dolari nu a fost depusă în contul bancar al partenerilor americani.

Există informații contradictorii dacă vreun ban a fost livrat vreodată de către partenerul chinez. Documentele din august 2018 sugerează că cel puțin părți ale afacerii au fost închise sau că au fost planificate închideri ale acesteia.

CEFC a fost declarată în faliment în luna martie a acestui an, după ce a fost implicată într-o anchetă penală de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative