Update articol:

Peter Szijjártó: O fabrică de baterii electrice – cea mai mare investiţie greenfield din istoria Ungariei, de 1,14 miliarde de dolari, făcută de o companie sud-coreeană, care vrea să investească 2,29 miliarde dolari până în 2028

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official
  • Grupul sud-coreean SK Innovation Co. vrea să construiască cea de-a treia fabrică europeană de 30 GWh pentru a dezvolta afacerea cu baterii, un viitor motor de creștere
  • Compania va investi 2,29 miliarde USD până în 2028 într-o zonă de 700.000 mp, care este echivalentă cu 98 de stadioane de fotbal

SK Innovation a luat o decizie îndrăzneață de a investi în industria bateriilor, un viitor motor de creștere, de la începutul acestui an, reflectând hotărârea sa de a aborda cu curaj criza actuală cauzată de pandemia COVID-19 fără precedent, potrivit unui comunicat de presă al firmei. SK Innovation intenționează să își asigure și mai mult baza de producție în Europa, care este una dintre piețele majore de automobile și unde sunt prezente companiile auto mondiale.

Într-o o ședință a consiliului de administrație pe 28 ianuarie, SK Innovation (CEO: Kim Jun) a decis să facă noi investiții în industria bateriilor, nucleul politicii sale de „schimbare profundă centrată pe verde”. Astfel, va investi 1,148 miliarde USD (aproximativ 1,27 trilioane KRW) în SK Battery Hungary (SKBH) pentru a construi o nouă fabrică în Europa.

Se așteaptă ca această fabrică să fie construită în Iváncsa, Ungaria, cu o capacitate de producție de 30 GWh (va fi posibilă furnizarea de baterii pentru aproximativ 430.000 de mașini, pe baza a 70 kWh pe încărcare, cu o viteză de peste 400 km) pe an. Prima și a doua uzină europeană sunt, de asemenea, situate în Ungaria (Komárom), iar cea de-a treia uzină va fi cea mai mare la scară de investiții.

SK Innovation a asigurat o suprafață de aproximativ 700.000 mp (aproximativ 210.000 pyeong), care este echivalent cu 98 de stadioane de fotbal.

Pentru această a treia fabrică europeană, care va fi un proiect pe termen lung, din care construcția va începe în al treilea trimestru al acestui an și va dura până în 2028, se așteaptă cheltuirea unui total de 2,29 miliarde USD (aproximativ 2,6 trilioane KRW) ca cost de construcție. Aceasta reprezintă jumătate din investițiile totale anticipate. Compania intenționează să finanțeze proiectul extern în conformitate cu programul său de construcție.

Conducerea superioară SK Innovation a ținut o conferință video cu guvernul Ungariei pentru a oficializa această investiție pe 29 ianuarie, unde Szijjártó Péter (ministrul afacerilor externe și comerțului), Ésik Róbert (șeful agenției maghiare de promovare a investițiilor), Kim Jun (CEO SK Innovation ), și Jee Dong-seob (președintele SK Innovation’s Battery Business) au fost prezenți.

Situat la 50 km sud-vest de Budapesta, Iváncsa este echipată cu o infrastructură logistică lină, cum ar fi căile ferate și drumurile, dar şi multă forță de muncă.

Odată cu decizia de investiții de această dată, SK Innovation s-a apropiat de obiectivul său pe termen mediu și lung de a deveni o companie mondială de baterii EV cu o capacitate de producție de „125 GWh + α pe an până în 2025”.

Deoarece compania a făcut investiții cu o scară de aproximativ 10 GWh, ajustându-se la comenzi în trecut, dimensiunea deciziei de investiții luate de data aceasta, 30 GWh, este vizibilă. Acest lucru reflectă nivelul hotărârii SK Innovations de a deveni un jucător global de top prin asigurarea competitivității sale și preluarea activă a comenzilor în mediile de piață EV (vehicule electrice) în creștere rapidă.

Datorită acestei investiții, compania va putea face față în mod proactiv cerințelor de baterii de pe piețele europene, care se așteaptă să crească de peste șase ori, la 256 GWh în 2025, față de actualul 41 GWh. Concentrându-se pe industria bateriilor EV, care se potrivește cel mai bine politicii europene Green Deal, SK Innovation intenționează să-și accelereze viziunea despre „Green Balance 2030”, nucleul managementului său.

Compania sud-coreeană are deja o uzină cu o capacitate de producţie de 7,5 Gigavaţi-oră în oraşul Komarom din nord-vestul Ungariei. De asemenea, SK Innovation lucrează în prezent la finalizarea celei de-a doua uzine de baterii, cu o capacitate de 9,8 Gigavaţi-oră, care va fi inaugurată în 2022 lângă prima uzină.

Péter Szijjártó, Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, a relatat că SK Innovation este cea mai mare companie energetică şi chimică din Coreea de Sud şi una dintre cele mai importante companii din lume în domeniul producţiei de baterii electrice. Primele două fabrici de peste Ocean ale companiei funcţionează în oraşul maghiar Komárom, iar acum, aceasta a decis că şi cea de-a treia fabrică din Europa să o construiască în Ungaria, unde va produce baterii pentru autovehicule electrice.

Este vorba despre cea mai mare investiţie greenfield din istoria modernă a Ungariei, a subliniat ministrul de externe, potrivit MTI.

Potrivit lui Szijjártó, în competiţia pentru atragerea de investitori, ajutorul oferit de stat este deosebit de important. Guvernul Ungariei asigură un sprijin financiar şi pentru această investiţie, acordul în acest sens este în curs de finalizare.

Cu siguranţă că în istoria stimulării investiţiilor din Ungaria, aceasta va fi cel mai mare sprijin unic oferit vreodată, valoarea acestuia urmând să se anunţe după finalizarea acordului, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că apariţia acestei noi fabrici va însemna, pe lângă cele 2500 de locuri de muncă în Iváncsa, noi oportunităţi de afaceri pentru toate companiile care funcţionează în regiunea oraşului Dunăújvároș, ceea ce va crea noi locuri de muncă şi va însemna posibilităţi de dezvoltare pe multe planuri.

În ultimii şase ani, 32 de companii coreene mari au efectuat investiţii în Ungaria, iar astfel, ţara a devenit unul dintre cei mai mari cinci investitori din Ungaria. Chiar şi
anul trecut, în situaţia comercială mondială extrem de nefavorabilă, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut cu 28%, a explicat Péter Szijjártó.

Într-un mesaj video, Jun Kim, directorul general al SK Innovation, a declarat că decizia înfiinţării la Iváncsa a unei fabrici de baterii pentru autovehicule electrice, cu capacitatea de 30 GWh, a fost luată în dată de 28 ianuarie, de către Consiliul de
Administraţie al companiei. Această va fi cea mai mare fabrică de baterii din Europa construită de SK Innovation, a spus directorul general.

 

 

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021