O lipsă critică de containere determină creșterea costurilor de transport și a întârzierilor pentru bunurile achiziționate din China, potrivit CNBC.
Pandemia și redresarea economică globală neuniformă au dus la apariția acestei probleme în Asia, deși au fost afectate și alte părți ale lumii. Observatorii din industrie au declarat că firmele disperate așteaptă săptămâni pentru containere și plătesc tarife premium pentru a le obține, determinând creșterea costurilor de transport. Acest lucru îi afectează pe toți cei care trebuie să livreze mărfuri din China, dar în special companiile de comerț electronic și consumatorii, care ar putea suporta greul costurilor mai mari.
În luna decembrie, tarifele de transport au fost cu 264% mai mari pentru ruta Asia spre Europa de Nord, comparativ cu anul precedent, potrivit lui Mirko Woitzik, manager de soluții de informații de risc la firma Resilience36. Pentru ruta Asia către Coasta de Vest a SUA, tarifele au crescut cu 145% de la an la an.
În comparație cu prețurile scăzute din martie anul trecut, tarifele de transport de marfă din China către SUA și Europa au crescut cu 300%, a declarat pentru CNBC Mark Yeager, director executiv al Redwood Logistics. El a spus că tarifele sunt de până la aproximativ 6.000 de dolari pe container, comparativ cu prețul obișnuit de 1.200 de dolari.
Chiar și preţurile din SUA au crescut, deși nu la fel de dramatic, potrivit lui Yeager.
„Chinezii sunt foarte agresivi în ceea ce privește încercarea de a recupera containerele goale … încât este greu să obții un container pentru exportatorii americani”, a scris el pentru CNBC.
De fapt, lipsa containerelor din Asia a dus la o criză similară în multe țări europene, precum Germania, Austria și Ungaria, deoarece transportatorii redirecționează containerele către Est cât mai repede posibil, a spus Woitzik.
Excedentul comercial sporește dezechilibrul containerelor
Există câțiva factori care vin din pandemie şi care determină acest fenomen.
În primul rând, China trimite mult mai multe exporturi către SUA și Europa decât invers. Economia sa a revenit mai repede, deoarece situația virusului în interiorul granițelor sale a fost controlată până în al doilea trimestru al anului trecut. Drept urmare, containerele sunt blocate în Occident atunci când sunt cu adevărat necesare în Asia.
Există aproximativ 180 de milioane de containere în întreaga lume, dar „sunt într-un loc greșit”, a spus Yeager de la Redwood Logistics.
„Deja excedentul comercial al Chinei a devenit dramatic mai sever și realitatea este că există trei containere care ies pentru fiecare container care intră”, a spus el.
În plus, comenzile pentru noi containere au fost anulate în mare parte în prima jumătate a anului trecut, întrucât cea mai mare parte a lumii a intrat în blocaj, potrivit lui Alan Ng, liderul PWC în China continentală și în transportul și logistica Hong Kong.
„Amploarea și ritmul recuperării au surprins pe toată lumea”, a spus el.
Alternativă limitată
Lipsa este în continuare agravată de capacitatea limitată de transport aerian. Unele articole de mare valoare care ar fi livrate în mod normal pe calea aerului, cum ar fi iPhone-urile, trebuie acum să folosească în schimb containere pe mare, potrivit lui Yeager.
Volumul zborurilor internaționale a scăzut din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Criza containerelor afectează toate companiile care trebuie să expedieze mărfuri. Dar analiștii spun că situația are un efect pronunțat asupra magazinelor de e-commerce care oferă în principal bunuri de larg consum, dintre care multe sunt fabricate în China.
Ikea Singapore au numit-o „criza globală a transporturilor” într-o postare pe Facebook de la mijlocul lunii ianuarie: „Creșterea cererii la nivel mondial pentru servicii logistice în acest moment a dus la o lipsă globală de containere de transport maritim, porturi maritime aglomerate, constrângeri de capacitate pentru nave și chiar blocare pe anumite piețe, printre alte provocări”.
IKEA a estimat că aproximativ 850 din cele 8.500 de produse vândute în Singapore sunt afectate de întârzierile de expediere, despre care Ikea a spus că influenţează disponibilitatea și promoțiile planificate.
În timp ce containere noi au fost comandate, Alan Ng de la PWC Ng a spus că nu vor fi gata imediat. El a indicat un raport al Centrului internațional de cercetare maritimă din Shanghai, publicat în al patrulea trimestru al anului trecut, în care se spunea că problema penuriei containerelor va dura probabil încă trei luni sau mai mult.
Cainiao, bratul logistic al gigantului tehnologic chinez Alibaba, a lansat săptămâna trecută un serviciu de rezervare a containerelor, invocând lipsa globală. Acesta a declarat că serviciul său va acoperi peste 200 de porturi în 50 de țări, iar taxele de transport port-la-port vor fi cu 30% până la 40% mai ieftine, potrivit Reuters.
Dar chiar și cursa pentru a construi mai multe containere ar putea fi îngreunată de întârzieri, potrivit lui Yeager. El a spus că pandemia a afectat și aprovizionarea cu oțel și cherestea necesare pentru construirea containerelor.