Update articol:

O nouă facilitate pentru companiile antreprenoriale care vor să se finanțeze prin bursă, de la 1 iulie 2021

  • Companiile antreprenoriale care se finanteaza pe piata de capital vor fi scutite, de la 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare pentru listarea primului instrument financiar pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al Bursei de Valori Bucuresti
  • Facilitatea vine in contextul numarului mare de companii care atrag finantare prin utilizarea mecanismelor bursiere

Companiile antreprenoriale care vor sa se finanteze prin emiterea de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sunt scutite, de la 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare la listarea primului instrument financiar, potrivit unui comunicat. Tariful de procesare, care presupune analizarea cererii de admitere la tranzactionare, va fi perceput de catre BVB incepand cu listarea celui de-al doilea instrument financiar. Facilitatea se aplica doar noilor emitenti, nu si celor care au deja actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare listate pe SMT-ul BVB, pana la data de 1 iulie 2021.

„In ultimii doi ani si jumatate am observat o efervescenta in crestere la Bursa de Valori Bucuresti, in special in randul companiilor de talie mai redusa care au ales sa deruleze runde de finantare. Lichiditatea pe AeRO a crescut semnificativ, apropiindu-se de 1 milion de euro pe zi, respectiv de peste trei ori mai mult decat in 2020 si de aproape 12 ori mai mult decat in 2015, cand a fost lansata piata AeRO. Aceasta evolutie demonstreaza interesul investitorilor pentru companiile nou-venite pe aceasta piata. In acest context, noua facilitate vine sa sustina dezvoltarea pietei intr-una de crestere a IMM-urilor”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

12 companii antreprenoriale s-au listat din 2019 pana in prezent pe piata AeRO, segmentul de actiuni din cadrul SMT. La finalul sedintei bursiere de 7 iunie 2021, cele 12 companii aveau o capitalizare cumulata de 1,02 miliarde lei (208 milioane euro). Noii emitenti isi desfasoara activitatea in domenii diverse, de la agricultura, jocuri video, marketing afiliat, IT, pana la productie de vinuri sau de lactate: iHunt, Norofert, Holde Agri Invest, 2Performant, MAM Bricolaj, Safetech Innovations, Agroland, Star Residence Invest, Firebyte Games, Raiko Transilvania, Vifrana si Agroserv Mariuta. In ultimii doi ani jumatate au intrat la tranzactionare pe SMT-ul bursei si 25 emisiuni de obligatiuni cu o valoare cumulata de 219 milioane lei (45,2 milioane euro). Pe piata AeRO se tranzactioneaza actiunile a 290 de companii, cu o valoare de piata de 2,57 miliarde euro. In primele cinci luni ale anului 2021, valoarea medie zilnica de tranzactionare pe SMT-ul BVB (actiuni, obligatiuni, alte instrumente financiare) a fost de 5,8 milioane lei (1,2 milioane euro), iar valoarea totala de tranzactionare a ajuns la 632,2 milioane lei (128,5 milioane euro).

Bursa de Valori Bucuresti ofera posibilitati de finantare pentru start-up-uri si IMM-uri din 2010, prin sistemul alternativ de tranzactionare (Alternative System Trading/ATS), functional la acea data. Din 2019, sistemul alternativ devine Sistemul Multilateral de Tranzactionare, conform cerintelor MiFID ale Uniunii Europene. Prin intermediul acestuia, BVB a continuat sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, sa asigure finantarea proiectelor companiilor la inceput de drum, start-up-uri si IMM-uri, si a povestilor lor de crestere, precum si sa ofere investitorilor noi oportunitati de investitii. Piata AeRO, lansata in 25 februarie 2015 si care reprezinta segmentul de actiuni al SMT-ul BVB, este dedicata listarii companiilor si sustinerii antreprenorilor in cautare de finantare pentru afacerile lor.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie