Update articol:

O revizuire externă a identificat un putregai mai adânc în rapoartele ”Doing Business” ale Băncii Mondiale (Reuters)

World Bank Group and COVID-19 (Coronavirus)

Cu câteva săptămâni înainte ca Banca Mondială să renunţe la clasamentul său ”Doing Business” în urma unei investigaţii independente, un grup de consilieri externi a recomandat o revizuire a clasamentului pentru a limita eforturile ţărilor de ”a manipula scorurile lor”, transmite Reuters.

Un raport de 84 de pagini, scris de academicieni şi economişti, inclusiv un fost ministru de Finanţe columbian, a fost publicată luni pe site-ul băncii, la aproximativ trei săptămâni după ce a fost trimis economistului şef al Băncii Mondiale Carmen Reinhart.

Banca Mondială a anunţat joia trecută că va anula seria ”Doing Business” privind climatul afacerilor din ţară, citând audituri interne şi o anchetă independentă a firmei de avocatură WilmerHale care a constatat că lideri înalţi ai Băncii Mondiale, inclusiv Kristalina Georgieva, fost director general al instituţiei financiare, care acum conduce Fondul Monetar Internaţional, au exercitat presiuni asupra personalului pentru a modifica date care să favorizeze China. Georgieva a negat cu tărie concluziile.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, în primele sale comentarii publice de când a izbucnit scandalul de manipulare a datelor, a declarat pentru CNBC că raportul WilmerHale „vorbește de la sine” și că banca va explora noi abordări pentru a ajuta țările să-și îmbunătățească climatul de afaceri.

Raportul publicat luni a fost scris de un grup reunit de Banca Mondială în decembrie 2020, după ce o serie de audituri interne au relevat nereguli legate de date în rapoartele referitoare la China, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Azerbaidjan.

“Banca Mondială are nevoie de o introspecție. Pledează pentru reforme de țară pentru o mai bună guvernanță, transparență și practici. Acum trebuie să folosească prescripția pentru propria sa reformă”, a declarat Mauricio Cardenas, profesor la Universitatea Columbia și fost ministru de finanțe columbian care a prezidat grupul de experți.

Experții au dat vina pe seria Doing Business pentru lipsa de transparență cu privire la datele de bază și chestionarele utilizate pentru calcularea clasamentelor, au solicitat un firewall între echipa Doing Business și alte operațiuni ale Băncii Mondiale și crearea unui comitet de revizuire extern permanent.

“Am fost informați în legătură cu mai multe cazuri în care guvernele naționale au încercat să manipuleze scorurile DB exercitând presiuni asupra contribuabililor individuali”, se spune în raport, arătând către avocați, contabili sau alți profesioniști.

“Personalul Băncii Mondiale a menționat mai multe țări în care oficialii guvernamentali au instruit contribuitorii cum să răspundă.  Şi chiar în absenţa unei presiuni guvernamentale explicite, desigur, ameninţarea percepută de represalii poate influenţa raportul scorurilor contribuitorilor”, conform Raportului.

Autorii au solicitat, de asemenea, ca banca să nu mai vândă servicii de consultanţă către guverne care vizează îmbunătăţirea scorului unei ţări, menţionând că acestea constituie un aparent conflict de interese.

”Banca Mondială nu ar trebui să se angajeze simultan în evaluarea mediului de afaceri al ţărilor, acceptând în acelaşi timp să fie plătită pentru a învăţa ţările cum să îşi îmbunătăţească competitivitatea”, au scris autorii. Banca Mondială a oferit aceste ”Servicii consultative rambursabile” sau RAS în mai multe ţări, inclusiv unele dintre cele implicate în investigaţia de manipulare a datelor, precum China şi Arabia Saudită, se arată în raportul de analiză.

În decembrie 2020, un audit intern a raportat că conducerea băncii a presat nouă din cei 15 angajaţi să manipuleze datele din ediţiile din 2018 şi 2020 ale indicelui Doing Business, urcând Arabia Saudită pe  locul ”cel mai reformat” la nivel global şi susţinând clasamentele din Emiratele Arabe Unite şi China, în timp ce a exclus Azerbaidjanul din primele 10 clasate, potrivit auditului extern.

Raportul separat WilmerHale a declarat că modificările aduse datelor Arabiei Saudite sunt „probabil rezultatul eforturilor depuse de un membru al personalului superior al băncii pentru a obține rezultatul dorit și a recompensa Arabia Saudită pentru rolul important pe care l-a jucat în comunitatea băncii”.

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie