Update articol:

O tânără chinezoaică spune: China are închisoare secretă în Dubai, unde are închişi uiguri

china Yuanul chinez

O tânără chinezoaică spune că a fost reținută timp de opt zile într-o unitate de detenție secretă condusă de chinezi din Dubai împreună cu cel puțin doi uiguri, ceea ce ar putea fi prima dovadă că China operează un așa-numit „loc negru” dincolo de granițele sale, potrivit AP.  

 

Femeia, Wu Huan, în vârstă de 26 de ani, a fugit pentru a evita extrădarea în China, deoarece logodnicul ei, Wang Jingyu, a fost considerat un disident chinez. Wu a declarat pentru Associated Press că a fost răpită dintr-un hotel din Dubai și reținută de oficialii chinezi într-o vilă transformată în închisoare, unde a văzut sau a auzit alți doi prizonieri, ambii uiguri.

Wu și logodnicul ei nu sunt uiguri, ci mai degrabă chinezi han, etnia majoritară din China. Wang este căutat de China, deoarece a postat mesaje care pun sub semnul întrebării acoperirea de către presa chineză a protestelor de la Hong Kong din 2019 și a acțiunilor Chinei într-un conflict de frontieră cu India.

Wu Huan a fost interogată și amenințată în limba chineză și forțată să semneze documente legale care îi incriminează logodnicul pentru hărțuire. În cele din urmă a fost eliberată pe 8 iunie și acum caută azil în Olanda.

Pe 27 mai, a spus Wu, a fost interogată de oficialii chinezi la hotelul ei, Element al-Jaddaf, și apoi dusă de poliția din Dubai la secția de poliție Bur Dubai. Personalul hotelului a refuzat într-un interviu telefonic să confirme șederea sau plecarea ei, spunând că este împotriva politicii companiei să dezvăluie informații despre oaspeți.

A fost reținută trei zile la secția de poliție, a spus ea, cu telefonul și obiectele personale confiscate. În a treia zi, a spus ea, un bărbat chinez care s-a prezentat cu numele Li Xuhang a venit în vizită la ea. El i-a spus că lucrează pentru consulatul chinez din Dubai și a întrebat-o dacă a luat bani de la grupuri străine pentru a acționa împotriva Chinei.

„Am spus că nu, că iubesc China foarte mult. Pașaportul meu este chinez. Sunt un cetăţean chinez. Vorbesc chineză ”, a spus ea. „Am spus, cum aș putea face asta?”

Li Xuhang apare ca fiind consul general pe site-ul consulatului chinez din Dubai. Consulatul nu a răspuns pentru comentarii.

Wu a spus că Li a scos-o din secția de poliție împreună cu un alt chinez care a încătușat-o și au pus-o într-o Toyota neagră. În mașină erau mai mulți chinezi, dar Wu era prea speriată pentru a arunca o privire clară asupra fețelor lor.

Cu inima bătând, au trecut pe lângă o zonă în care mulți chinezi locuiau și dețineau afaceri în Dubai, numită International City, pe care Wu a recunoscut-o dintr-o călătorie anterioară la Dubai.

După ce au condus timp de jumătate de oră, s-au oprit pe o stradă pustie. Ea a fost adusă într-o vilă de culoare albă cu trei etaje, unde o serie de camere au fost transformate în celule individuale, a spus ea. Casa era liniștită și rece, în contrast cu căldura din deșert. Wu a fost dusă în propria celulă, o cameră care fusese renovată pentru a avea o ușă din metal greu.

În camera ei era un pat, un scaun și o lumină fluorescentă albă, care era aprinsă toată ziua și noaptea. Ușa metalică a rămas închisă, cu excepția momentului când i-au dat de mâncare.

„În primul rând, nu există sensul timpului”, a spus Wu. „Și în al doilea rând, nu există fereastră și nu puteam vedea dacă era zi sau noapte.”

Wu a spus că un paznic a dus-o într-o cameră de mai multe ori, unde au interogat-o în chineză și au amenințat că nu i se va permite niciodată să plece. Paznicii purtau măști pe față tot timpul.

A văzut un alt prizonier, o femeie uigură, în timp ce aștepta să folosească baia o dată, a spus ea. A doua oară, a auzit o femeie uigură strigând în chineză: „Nu vreau să mă întorc în China, vreau să mă întorc în Turcia”. Wu a identificat femeile drept uiguri pe baza a ceea ce a spus că reprezintă aspectul și accentul lor distinctiv.

Wu a spus că a fost hrănită de două ori pe zi, cu a doua masă pâine simplă. Trebuia să le ceară paznicilor permisiunea de a bea apă sau de a merge la baie. Trebuia să i se permită să meargă la baie de maximum cinci ori pe zi, a spus Wu, dar asta depindea de dispoziția gardienilor.

Paznicii i-au dat, de asemenea, un telefon și o cartelă SIM și au instruit-o să-și sune logodnicul și pe pastorul Bob Fu, șeful ChinaAid, care ajuta cuplul.

Wang a confirmat AP că Wu a sunat și i-a cerut locația. Fu a spus că a primit cel puțin patru sau cinci apeluri de la ea în acest timp, câteva de pe un număr de telefon necunoscut din Dubai, inclusiv unul în care plângea și era aproape incoerentă.

Wu a spus că, spre sfârșitul șederii sale, ea a refuzat mesele, a țipat și a plâns în efortul de a fi eliberată. Ultimul lucru pe care i l-au cerut rapitorii ei, a spus ea, a fost să semneze documente în arabă și engleză care să ateste că Wang o hărțuiește. „Mi-a fost foarte frică și am fost obligată să semnez documentele”, a spus ea pentru AP. „Nu am vrut să le semnez”.

În timp ce „locurile negre” sunt comune în China, relatarea lui Wu este singura mărturie cunoscută de experți că Beijingul a înființat unul în altă țară. Un astfel de loc ar reflecta modul în care China își folosește din ce în ce mai mult influența internațională pentru a reține sau aduce înapoi cetățenii din străinătate, indiferent dacă sunt disidenți, suspecți de corupție sau minorități etnice precum uigurii.

AP nu a putut să confirme sau să infirme în mod independent afirmaţiile lui Wu și nu a putut identifica locația exactă a locului negru din Dubai. Cu toate acestea, reporterii au văzut şi au auzit dovezi, inclusiv ștampile în pașaportul ei, o înregistrare telefonică a unui oficial chinez care îi punea întrebări și mesaje text pe care le-a trimis din închisoare unui pastor care ajuta cuplul.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative