Rusia a reînființat infama unitate de contrainformații din epoca Stalin SMERSH, care a fost folosită pentru a prinde spioni și dizidenți, au anunțat serviciile de informații din Marea Britanie, citate de Business Insider.
Unitatea, al cărei nume este un acronim pentru „moartea spionilor”, a fost formată de dictatorul sovietic Josef Stalin ca unitate specializată în contrainformații în 1941.
„La sfârșitul anului 2023, politicienii ruși au susținut că organizația sovietică de contrainformații (CI) „Smersh” a fost reînființată”, a spus Ministerul Apărării (MOD) din Marea Britanie. „La începutul lui ianuarie 2024, o imagine din surse deschise a arătat agenții purtând aparent uniforme Smersh”.
Pe rețelele de socializare a fost distribuită, în primele zile ale anului, o înregistrare video în care un tânăr din regiunea rusă Belgorod cere scuze în fața a doi agenți îmbrăcați în uniforme cu însemnele SMERȘ, pentru că a filmat un sistem antiaerian rusesc.
SMERSH a devenit infamă după includerea sa în romanele de spionaj ale lui Ian Fleming James Bond, precum „From Russia With Love” și spin-off-ul său din 1963, cu Sean Connery, deși fusese desființată până când Fleming a început să scrie cărțile.
Ministerul Apărării a remarcat că nu este clar dacă SMERSH reînviat este o unitate nouă sau noul nume al unei unități existente rebranșat în scopuri propagandistice.
Reînnoirea unităţii, a spus Ministerul britanic al Apărării, este un exemplu al modului în care Kremlinul încearcă să portretizeze Războiul din Ucraina „în spiritul celui de-al Doilea Război Mondial” și obsesia Kremlinului pentru „infiltrarea amenințărilor externe în țară”.
Unitatea a fost formată inițial pentru a combate infiltrarea nazistă în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a reprima disidența și insurgența pe teritoriul ocupat de Uniunea Sovietică în Europa de Est și Germania.
Aceasta a fost renumită pentru brutalitatea sa, executând mii de oameni acuzați, pe drept sau pe nedrept, că sunt trădători ai Rusiei.
Agenții SMERSH au fost cei care au descoperit rămășițele lui Adolf Hitler după ce acesta s-a sinucis în buncărul său din Berlin în 1945, când Armata Roșie se apropia.
Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în 2022. Putin a încercat să sporească sprijinul public pentru război, prezentându-l ca pe o luptă pentru supraviețuire împotriva forțelor NATO despre care el susține că sunt hotărâte să submineze și să distrugă Rusia. Președintele rus a creat o atmosferă de paranoia pe care unii critici au asemănat-o cu epoca lui Stalin. Rusia a înăsprit pedepsele pentru criticile aduse războiului și a introdus pedepse mai aspre pentru dezertorii militari.