Update articol:

Oamenii foarte bogați își depozitează din ce în ce mai mult aurul în Singapore, pe fondul creșterii riscurilor globale și al volatilității provocate de Trump

pixabay.com pixabay.com
  • Investitorii bogați optează pentru lingouri de aur fizic în locul celor pe hârtie, din mai multe motive.

  • „Ideea de a depozita metalul fizic într-o jurisdicție sigură, precum Singapore, devine o tendință importantă în prezent”, spune Gregor Gregersen, fondatorul The Reserve.

Oamenii foarte bogați  își mută din ce în ce mai mult aurul în străinătate, pe fondul incertitudinii economice și geopolitice care agită piețele, iar Singapore se profilează ca destinație preferată, scrie CNBC.

Nu departe de aeroportul orașului-stat se află o clădire de șase etaje acoperită cu onix și fortificată cu măsuri de securitate stricte. În spatele ușilor sale de oțel se află lingouri de aur și argint în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Cunoscută sub numele de „The Reserve”, depozitul dispune de zeci de seifuri private și o cameră de depozitare impunătoare, căptușită cu mii de cutii de valori care se ridică pe trei etaje.

De la începutul anului până în aprilie, depozitul de metale prețioase a înregistrat o creștere de 88% a comenzilor de depozitare a aurului și argintului în seifuri față de aceeași perioadă din 2024, a declarat fondatorul său, Gregor Gregersen. The Reserve, care vinde și lingouri de aur și argint, a înregistrat o creștere de 200% a vânzărilor de lingouri de metale prețioase în aceeași perioadă, potrivit datelor furnizate de The Reserve.

Singapore este considerat „Geneva Orientului” și are reputația unei jurisdicții sigure, cu o relativă stabilitate politică și economică.

Potrivit observatorilor din industrie, această creștere este determinată de un sentiment crescând de neliniște.

„Mulți clienți cu o avere foarte mare sunt preocupați de tarife, de schimbările mondiale și de potențialul instabilității geopolitice”, a declarat Gregersen pentru CNBC.

„Ideea de a depozita metal fizic într-o jurisdicție sigură, precum Singapore,  devine o tendință importantă în prezent”, a spus el, adăugând că 90% din noile comenzi provin din afara Singapore.

Creșterea aurului a fost fulgerătoare în ultimele luni, prețurile lingourilor atingând recorduri consecutive. Acest lucru a fost alimentat în parte de atractivitatea sa ca refugiu sigur în fața volatilității provocate de tensiunile comerciale dintre SUA și China și de vânzarea masivă de active americane din aprilie.

Deși prețurile aurului s-au temperat recent, după ce apetitul pentru risc al investitorilor s-a îmbunătățit în urma dezghețului tensiunilor comerciale dintre cele două superputeri economice, unii observatori ai pieței încă cred că acestea ar putea urca până la 5.000 de dolari pe uncie anul viitor. Prețurile spot ale aurului se tranzacționează în prezent la 3.346,32 dolari pe uncie, aproape de nivelurile istorice.

Cei bogați optează tot mai mult pentru lingouri fizice de aur în locul celor pe hârtie, deoarece nu doresc să se expună atât de mult la riscul de variație a prețurilor, a spus Gregersen. Deși depozitarea și deținerea aurului fizic nu sunt complet lipsite de expunere la riscul de variație a prețurilor, acestea limitează expunerea la anumite riscuri asociate aurului pe hârtie.

De exemplu, riscurile de contrapartidă sunt mai mici dacă se deține direct activul. Criza Silicon Valley Bank care a izbucnit în 2023 a alimentat preferința investitorilor pentru deținerea fizică sau alocarea în siguranță a lingourilor de aur specifice, în loc să se bazeze pe creanțe pe hârtie sau să dețină doar o participație într-o rezervă comună, care ar putea fi pusă în pericol în cazul prăbușirii unei bănci, a declarat Nicky Shiels, șef de cercetare și strategie pentru metale la MKS Pamp, o firmă de rafinare și comercializare a metalelor prețioase.

John Reade, strategul șef de piață al World Gold Council, a remarcat că acest lucru este valabil în special pentru cei care sunt îngrijorați de sănătatea sistemului financiar global.

„Unii deținători de metale prețioase fizice sunt reticenți în a depozita aurul în sistemul bancar, chiar și sub formă alocată, așa că preferă să dețină aurul la entități care nu sunt bănci”, a spus Reade.

Lipsa de încredere în unele bănci naționale este un factor cheie, a spus Jeremy Savory, fondatorul Millionaire Migrant, o firmă de consultanță cu sediul în Dubai care oferă servicii legate de cetățenie persoanelor cu venituri mari.

„Dacă te afli într-o țară în care nu ai încredere în sistemul bancar, de exemplu Liban, Egipt sau Algeria… nu vrei să-l depui la bancă”, a spus Savory, printre clienții căruia se numără persoane cu venituri mari din întreaga lume care încearcă să-și transfere aurul fizic în seifuri din Elveția, Singapore și Dubai.

Cu toate acestea, aurul depozitat în seifuri poate fi mai puțin atractiv pentru investitorii pe termen scurt, având în vedere că costurile de tranzacționare pentru achiziționarea și transportul aurului fizic sunt mai mari decât cele pentru aurul pe hârtie, a spus Reade, de la World Gold Council.