Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM 2024

Oana Ozmen: Avem nevoie de o piață a certificatelor verzi viabilă, pentru crearea de proiecte verzi atât în industrie cât şi pe piaţa rezidenţială – video

Avem nevoie de o piață a certificatelor verzi viabilă, pentru crearea de proiecte verzi atât în industrie cât şi pe piaţa rezidenţială, a declarat doamna Oana Ozmen, deputată PNL, secretara Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, adăugând că este foarte important dialogul tuturor părţilor implicate, atunci când vorbim de sustenabilitate.

 

Doamna Oana Ozmen a declarat: “La nivelul Parlamentului avem de curând un proiect legislativ privind eficiența energetică a clădirilor, este vorba de Legea 372 care va fi updatată, tocmai pentru că eficiența energetică a clădirilor – dacă vorbim de stocarea de energie – este una dintre componentele importante atunci când ne gândim la un audit de mediu, atunci când ne gândim la raportări.

Este important să vedem în următoarea perioadă cât de pregătiți suntem pentru a crea o piață a certificatelor verzi viabilă și care va duce în concret la proiecte verzi și aici mă gândesc nu numai la clădirile care trebuie eficientizate energetic, fie că sunt publice sau rezidențiale, dar vorbim și de industrie, care devine tema de referință pentru următorii ani pentru autorităţi, în condițiile în care ne dorim sustenabilitate.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin vocea domnului consilier de stat Laszlo Borbely, a precizat că, în urma unui studiu la care au participat 80 de companii, reducerea impactului asupra mediului ar însemna un impact bugetar de 1,43 miliarde de lei, adică 0,5% din PIB, numai dacă aplicăm noțiunile de economie circulară.

Ce-ar fi de făcut în următoarea perioadă?

COP 28 ne-a arătat clar că trebuie să fim foarte atenți la trendul pe care nu doar Europa, ci întreaga lume, trebuie să-l înțeleagă, acela de a reduce emisiile de carbon, or acest lucru presupune un efort nu numai din partea României, dar și din partea țărilor europene și a celor din afara spațiului comunitar.

Sunt țări în curs de dezvoltare care pretind că, pentru a se dezvolta, au dreptul de a polua, dar cred că regulile trebuie să fie aceleași pentru toți, pentru că nu există o altă planetă unde putem locui și trăi.

Din perspectiva mea, sunt două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere vizavi de raportări: auditul de mediu și prelucrarea datelor. Asta înseamnă că fondurile care au fost alocate prin bugetul de stat către INS devin extrem de importante. Digitalizarea Institutului Național de Statistică este un element esențial dacă ne dorim ca la momentul de finalitate, vorbim de 2028, prelucrarea datelor să ne dea o analiză clară.

Ca parlamentar, este important ca atunci când avem un proiect legislativ cu impact pe mediu să știm direcțiile pentru investiţiile în proiecte care vizează reducerea emisiilor de carbon, care sunt schemele de ajutor pe care le putem da acelor industrii care devin esențiale, de exemplu industria producătoare de materiale de construcții.

Recent, a fost votat un proiect care vizează sprijinul care va fi dat producătorilor de materiale de construcții, astfel încât să devină competitivi pe această piață extrem de importantă. Reducerea emisiilor de carbon presupune în final un preț crescut al materialelor de construcţii, iar acest preţ se va regăsi în prețul imobiliarelor.

Pentru noi este important ca în următoarea perioadă să conlucrăm cu reprezentanții Guvernului, astfel încât politicile publice să fie coerente. Este clar că fără aceste raportări în viitor nu se va putea face nici un fel de proiecție a liniilor și a măsurilor pe care le propunem.

Am avut anul trecut în octombrie o vizită a unei delegații germane din landul Baden Gutenberg, reprezentanţii landului ne-au precizat cât de importante sunt aceste raportări pentru a stabili care sunt investițiile în proiecte care vizează reducerea amprentei de carbon”.

Comisia Europeană a adoptat Directiva Europeană privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate și Standardele Europene de Raportare a Sustenabilității. Astfel, s-au făcut pași importanți în procesul de a transforma raportarea de sustenabilitate din voluntară în obligatorie, contribuind la realizarea obiectivelor de mediu stabilite la nivel internațional.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025