Update articol:
FORUMUL: Raportarea de sustenabilitate – oportunitate sau amenințare pentru companiile din România

Oana Ozmen: Taxonomia oferă companiilor ocazia de a-şi demonstra performanţa si progresul în parcursul lor către o economie durabilă – video

Ozmen

Taxonomia oferă companiilor ocazia de a-şi demonstra performanţa şi progresul în parcursul lor către o economie durabilă, a declarat deputatul USR Oana Ozmen, secretarul Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, la prima ediţie a FORUMULUI: Raportarea de sustenabilitate – oportunitate sau amenințare pentru companiile din România, organizat de Financial Intelligence. 

Oana Ozmen a explicat: “Conceputul de dezvoltare durabilă ne este cunoscut tuturor de ani buni. Acesta implică sustenabilitatea mediului, sustenabilitatea socială și sustenabilitatea economică.  Practic, cum anume măsurăm și comunicăm performanța pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Un raport privind sustenabilitatea prezintă, de asemenea, valorile organizației și modelul de guvernanță al acesteia și demonstrează legătura dintre strategia sa și angajamentul său față de o economie globală sustenabilă. Raportarea cu privire la sustenabilitate s-a dezvoltat în sectorul privat și se extinde încet și în sectorul public, unde raportarea poate fi realizată de întreprinderi deținute de stat sau de entități guvernamentale.

Nu trebuie să omitem din vedere faptul că raportarea reprezintă un instrument și nu scopul în sine”.

Realitatea ne arată faptul că rapoartele privind sustenabilitatea din sectorul privat variază foarte mult. Prin urmarea standardizarea poate fi benefică, oferind anumită claritate. O astfel de raportare ajută o companie să fie transparentă în relația cu stakeholderii prin comunicarea impactului pe care aceasta îl are. Totodată, prin intermediul raportării o companie poate măsura și comunica progresul în gestionarea aspectelor de sustenabilitate materiale pentru business.

Rațiuni similare pot fi întâlnite și în sectorul public. Prin impunerea obligației ca  organizațiile publice să raporteze cu privire la principala lor performanță, poate fi sporit gradul de transparență și de răspundere pentru actul de gestiune și se pot oferi orientări cu privire la guvernanță și la comportamentul etic”.

Potrivit doamnei Ozmen, un rol important, nodal în taxonomie îl are eficienţa energetică: “Poate fi busola după care organizaţiile se pot orienta cu uşurinţă şi este important ca în următorii ani firmele să fie încurajate să îşi diminueze consumul de energie.

Militez pentru proiecte pilot  în acest domeniu, este important să încurajăm companiile să îşi ajusteze tot ce înseamnă cheltuieli pe care le fac în materie de eficientizare a activităţii lor.

Cred că este important că updatăm legislaţia in materia eficienţei energetice, să creionăm drumul spre utilizarea şi încurajarea investişiilor în materia hidrogenului. La nivelul Comisiei de Industirii s-a creat un grup de lucru care îşi propune să analizeze din perspectiva discuţiilor cu instituţiile în ce măsură putem veni cu un proiect legislativ care să puna temelia în ceea ce priveşte utilizarea energiei verzi”.

 

 

 

BVB | Știri BVB