Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a

Oana Ozmen: UE vrea să devină competitivă în raport cu puterile lumii, dar strategia europeană trebuie să respecte, în primul rând, realitatea din teren

  • „Colectarea deșeurilor la nivel european este de 11,6%, iar România are un procent destul de scăzut cu privire la ceea ce colectăm și reciclăm”

Uniunea Europeană își dorește să devină competitivă în raport cu puterile lumii, dar cred că este important să avem o viziune cu ceea ce se întâmplă în spațiul comunitar și strategia europeană trebuie să respecte, în primul rând, realitatea din teren, a declarat doamna Oana Ozmen, avocat și fost parlamentar, inițiatoarea legii hidrogenului din România, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a, organizat de Financial Intelligence.

Domnia sa a declarat: “La COP29 din Azerbaidjan, țările și-au propus să crească potențialul țărilor sărace și în curs de dezvoltare de a atenua schimbările climatice. Este un deziderat la care nimeni nu obiectează, dar este important să vedem, dacă dincolo de declarațiile politice, vom avea și rezultate. Uniunea Europeană a participat cu 31,1 miliarde de dolari la acest fond dedicat sprijinirii atenuării schimbărilor climatice în țările sărace sau în curs de dezvoltare. Să nu uităm că la COP-ul anterior s-a stabilit sprijinirea în primul rând a acelor proiecte în care țările au schimbări climatice ireversibile, astfel încât atenuarea să fie una reală.

Zilele acestea se discută dacă Green Deal necesită o altă viziune, având în vedere declarațiile președintelui Statelor Unite, Donald Trump.  Opinia mea este că, în acest context, avem nevoie de echilibru. Acesta este dat, în primul rând, de ceea ce ne dorim, în primul rând noi, ca Europa, să facem în continuare – facem un pas înapoi sau încercăm să ne adaptăm.  Aceste măsuri trebuie să fie luate în funcție de situația și realitatea economică, de exemplu dacă vorbim de estul Europei, designul industriei din zonă și mai ales accesul la o tehnologie care se permită o competitivitate reală a țărilor europene. Să nu uităm cat  de important este faptul că la nivel european ONG-urile au transmis o scrisoare deschisă prin care își propun să existe o facilitate fiscală, astfel încât povara fiscală să fie transferată, să nu mai fie pe muncă, ci să fie în zona extracției, mai ales dacă vorbim de materii prime esențiale.

De asemenea, povara fiscală trebuie ajustată în așa fel încât să încurajăm exact  acele companii care au profit, fără a uita și start-up-urile, care sunt extrem de importante. Sunt țări cum este Israelul, care dă posibilitatea tinerilor să acceseze de cel puțin de două ori programul de start-up, astfel încât ei să devină antreprenori de succes.

Dacă vorbim de sustenabilitate din perspectiva națională, există în Parlamentul României o Subcomisie pentru dezvoltare durabilă din care am făcut parte, care este extrem de importantă din punctul meu de vedere. Dincolo de proiectele legislative pe care noi le-am inițiat, că vorbim de eficiență energetică sau hidrogen, această subcomisie are rolul de a prezenta o analiză clară a situației din țara noastră. Este important însă și digitalizarea. Nu putem să avem o analiză concretă a impactului măsurilor privind economia circulară, dacă noi nu știm în primul rând ce consum real de resurse avem. Să nu uităm cât  de important este acest mecanism de ajustare a carbonului la graniță, care trebuie cumva regândit sau trebuie găsită o formulă, astfel încât să ne permită să creăm în spațiul comunitar o mai mare accesibilizare atunci când vorbim de producția din zona spațiului comunitar. Sigur, Uniunea Europeană își dorește să devină competitivă în raport cu puterile lumii, dar cred că este important să avem o viziune cu ceea ce se întâmplă în spațiul comunitar și atunci strategia europeană trebuie în primul rând să respecte realitatea din teren”.

Doamna Oana Ozmen a mai amintit și de mecanismul privind dezvoltarea durabilă: „Strategia care a fost adoptată în 2023 de către Ministerul Mediului este o dovadă că sunt pași concreți care au fost făcuți în acest sens, numai să nu uităm că totuși colectarea deșeurilor la nivel european este de 11,6%, iar raportul Băncii Mondiale indica faptul că România are un procent destul de scăzut cu privire la ceea ce colectăm și reciclăm. În aceste condiții cred că avem nevoie în următoarea perioadă de măsuri coerente, de viziune și, în primul rând, așa cum spun de fiecare dată, de curajul de a lua deciziile cele mai potrivite, astfel încât, mi-aș dori ca la următoarea ediție, cea de anul viitor, să vedem că acest mecanism este funcțional și că într-adevăr acest proces al colectării va crește”.

Oana Ozmen a mai subliniat că este absolut necesar dialogul între companii și instituțiile guvernamentale: „Sunt companii cu proiecte de succes și fac pași importanți în ceea ce înseamnă sustenabilitatea, atât în ceea ce înseamnă modificarea comportamentului în societate și mai ales campaniile de conștientizare în rândul copiilor privind responsabilizarea în acest domeniu. Modelul lor ar trebui urmat”.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu