Update articol:

Oana Ozmen: Decizia Guvernului de a finanța proiectele de eficiență energetică oferă oportunităţi autorităţilor locale şi companiilor (vezi proiectul aprobat de Guvern)

Decizia de astăzi a Guvernului de a finanța proiectele de eficiență energetică pentru industrie și clădiri publice este un pas uriaş pentru reducerea costului facturilor la energie, a declarat deputatul PNL Oana Ozmen.

Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă care asigură o finanţare de un miliard de euro pentru eficienţă energetică şi producţia de energie verde, 500 de milioane fiind destinate autorităţilor locale pentru eficienţă energetică şi producţia de energie verde, pentru consumul propriu.

Oana Ozmen spune: “Soluția pe termen lung la criză prețurilor la energie o reprezintă creșterea numărului proiectelor de eficienţă energetică a clădirilor publice, spitale, școli, clădiri administrative și clădiri rezidențiale.

Prin adoptarea acestei Ordonanţe, autorităţile locale vor putea să îşi investească aceşti bani în eficientizarea termică, iluminat şi încălzire, fiind vorba de măsuri care vor fi destinate pentru şcoli, spitale, pentru iluminat public, pentru locuinţe.

Potrivit planului de acţiune REPOWER-EU, țintele sunt ambiţioase la nivelul Uniunii Europene în sensul că se urmărește creșterea cu 13% a numărului clădirilor care beneficiază de proiecte de eficienţă energetică.

Așa cum spun de fiecare dată în cadrul Conferințelor pe tema Eficienței Energetice și Standarde n ZEB, soluția pe termen lung o reprezintă proiectele de eficiență energetică care vor avea un impact direct, în  ceea ce privește reducerea costului facturilor la energie.

Este important că sectorul bancar să intervină în susținerea proiectelor de eficienţă energetică atât în sectorul rezidențialş dar și industrial, întrucât creșterea performanței energetice, dincolo de impactul pozitiv asupra mediului, are un rol important în ceea ce privește economia generată de consumul de energie.

Investițiile în energie regenerabilă, creșterea numărului proiectelor de eficiență energetică la nivelul întregii țări sunt necesare şi din perspectiva țintelor de decarbonare propuse de UE.

Campaniile de conştientizare în rândul populației și la nivel de UAT sunt necesare pentru reușita programului și se înscriu în jaloanele asumate prin PNRR”.

Guvernul a mai anunţat astăzi că  500 de milioane de euro vor fi destinate IMM-urilor pentru dezvoltarea proiectelor de eficienţă energetică, bani ce pot fi folosiţi pentru eficientizarea energetică a halelor de producţie şi pentru producerea de energie verde pentru consum propriu.

Oana Ozmen precizează: “Este foarte important că nu este neglijat sectorul industriei în care eficientizarea capacităților de producție, asigurarea sursei de producție de energie verde au rolul de a reduce presiunea asupra economiei și implicit asigură stabilitate economică pe termen lung”.

Vezi mai jos PROIECTUL  DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ şi NOTA DE FUNDAMENTARE.

OUGANEXE

NF-73

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM