Un cadru de reglementare performant pentru eficiența energetică a clădirilor, economia hidrogenului și susținerea mediului de afaceri sunt obiectivele cheie pentru cea de-a doua sesiune parlamentară, ne-a transmis deputatul PNL Oana Ozmen.
Cunoscută pentru iniţiativele domniei sale în sectorul energetic, doamna Oana Ozmen îşi doreşte să continue iniţiativele legislative în acest domeniu.
În opinia domniei sale, România a îndeplinit obiective importante privind tranziția energetică și consolidarea mediului de afaceri, însă ritmul reformelor trebuie accelarat. De aceea, în cadrul noii sesiuni parlamentare din această toamnă, şi-a propus accelerarea ritmului în vederea îmbunătățirii cadrului de reglementare care să favorizeze o performanță energetică mai mare a clădirilor, precum şi continuarea demersurilor legislative privind utilizarea hidrogenului si a combustibililor alternativi.
Pe lângă cele două obiective majore destinate sectorului energetic, pe lista priorităților doamnei deputat Oana Ozmen din perioada imediat următoare se numără și promovarea unor mecanisme eficiente de sprijin care să stimuleze investițiile și să creeze condiții pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România.
În luna iulie a fost votat, la iniţiativa doamnei Oana Ozmen, în colaborare cu parlamentarii PNL, PSD şi UDMR din Comisia pentru Industrii si Servicii, ANRE şi cu sprijinul Ministerul Energiei, condus de fostul ministru Virgil Popescu, primul proiect de lege privind reglementarea hidrogenului verde. Domnia sa spune: “Voi intensifica eforturile legislative pentru promovarea utilizării hidrogenului și a combustibililor alternativi. Totodată, subliniez importanța de a consolida colaborarea cu statele membre din sud-estul Europei în acest domeniu”.
În ceea ce priveşte eficienţa energetică, rata anuală de renovare profundă a clădirilor asumată de Comisia Europeană de 1% ar trebui să crească până la 3%, potrivit experților. Doamna Oana Ozmen precizează: “În actuala sesiune putem dezvolta standardele de performanță energetică minimă pentru fondul construit. Aceste standarde pot îndruma procesul de renovare, oferind direcții clare pentru fiecare tip de clădire. În paralel, consolidarea rolului auditorului energetic va juca un rol cheie în asigurarea conformității și eficienței procesului de transformare. De asemenea, educația și formarea îndeplinesc un rol crucial pentru dezvoltarea abilităților necesare în sectorul construcțiilor”.
Potrivit doamnei Oana Ozmen, într-un climat economic marcat de provocări, trebuie să promovăm cu precădere mecanisme care să sprijine mediul de afaceri, cu accent deosebit pe companiile mici și mijlocii. Într-o perioadă în care numărul firmelor închise a crescut semnificativ, sprijinul pentru prevenirea insolvenței și susținerea dezvoltării durabile a afacerilor devin priorități evidente.