Oana Ozmen: Primul proiect adresat producţiei de hidrogen verde şi hidrogen cu emisii scăzute din România
România este printre primele ţări europene care reglementează piaţa de hidrogen, a anunţat deputatul PNL Oana Ozmen, secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, la Forumul Energiei. Săptămâna trecută, Senatul, ca primă cameră decizională, a aprobat proiectul de lege, urmând ca acesta să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Domnia sa a spus: “Este un proiect în premieră în Europa, care va reglementa piața de hidrogen din România şi care se adresează în primul rând industriei și transporturilor și sunt sigură că de aici dar vom gândi și următoarele proiecte.
La această iniţiativă am lucrat împreună cu colegii de la PNL, PSD şi UDMR din Comisia de Industrii și Servicii, dar şi cu specialiştii din Ministerul Energiei. Vorbim de un grup de lucru format din 18 parlamentari, al cărui raportor sunt și vreau mulțumesc pe această cale domnului președinte Bende Sandor pentru încredere, precum și domnului ministru Virgil Popescu, care a susținut demersul nostru acum un an și jumătate. De asemenea, aş dori să mulţumesc ANRE care a arătat în tot acest timp deschidere faţă de proiectul pe hidrogen şi a trimis, constant, experţi la consultări. Proiectele tehnice nu pot fi lucrate doar de către noi, parlamentarii, fără sprijinul experților pe care fiecare minister sau autoritate îi au și pe care ni pot pune la dispoziție.
Au fost foarte mulți oameni sceptici la momentul la care am creat acest grup, mai ales din partea pieței, în sensul că nu aveau certitudinea că vom termina proiectul până la finalul legislaturii, numai că deschiderea pe care noi am manifestat-o față de dumnealor a atras de partea noastră foarte mulți experți, foarte multe companii care au venit să își exprime punctul de vedere, iar faptul că avem modele legislative cum e cel german și cel danez a fost extrem de important în a creiona acest timp proiect.
Vom folosi în următoarea perioadă energia nucleară în care se investeşte foarte mult în ultima perioadă. Faptul că vom utiliza hidrogen low-carbon presupune că vom folosi toate resursele regenerabile de care dispunem și energia nucleară este utilizată în acest proces de tranziție.
România face paşi concreţi în a deveni verde, în a deveni sustenabilă şi în a înţelege că alături de ţările europene trebuie să ne atingem ţintele de decarbonare până în 2035”.
„Avem nevoie de actualzarea legislaţiei privind eficiența energetică pentru sectorul industrial”
Doamna Oana Ozmen a mai pus că este importantă în acest moment updatarea legislaţiei privind eficiența energetică atât pentru clădiri, dar şi pentru sectorul industrial.
Domnia sa a explicat: “Noi, în Comisia pentru Industrii, nu vorbim doar de hidrogen, vorbim și de eficiență energetică, și cred că este important în acest moment să updatăm legislația privind eficiența energetică atât pentru clădiri, dar neapărat trebuie să ne adresăm și sectorului industrial, fiind unul dintre pilonii cei mai importanți dacă ne dorim să ne atingem țintele de decarbonare până în 2050.
Suntem deschiși să continuăm dialogul cu societatea românească, companii și experți.
Consolidarea relației dintre România și Regatul Danemarcei, în scopul promovării intereselor românești și necesitatea încurajării eficienței energetice
Doamna Oana Ozmen a avut, recent, în Regatul Danemarcei, o serie de întâlniri importante privind bunele practici în domeniul energiei. Domnia sa susţine că îşi doreşte consolidarea relației dintre România și Regatul Danemarcei, în scopul promovării intereselor românești și necesitatea încurajării eficienței energetice.
Domnia sa a spus: “În perioada 2-4 mai, în calitate de secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, am avut, în Regatul Danemarcei, o serie de întâlniri importante privind bunele practici în domeniul energiei. Astfel, am avut oportunitatea să întâlnesc reprezentanți ai mai multor companii preocupate de eficiență energetică.
Am vizitat European Energy A/S, o companie daneză, fondată în anul 2003, care a început cu primele proiecte eoliene onshore din Germania. Am discutat cu Knud Erik Andersen – CEO al European Energy A/S, Jesper Møller Boye – Director, Șef al pieței și dezvoltării afacerilor, Offshore Wind și Emil Vikjær-Andresen – EVP, șeful Power-to-X. În prezent, implementează proiecte în mai mult de 29 de țări și are activități de dezvoltare în 19 state. De anul trecut, European Energy s-a lansat în România.
Am avut o întâlnire cu Lars Gullev, CEO VEKS, companie care își propune să furnizeze încălzire centralizată sigură, eficientă și ecologică.
Am vizitat sediul State of Green Denmark, organizația care administrează parteneriatul public-privat non-profit între guvernul danez și cele trei asociații de afaceri de top ale țării, Confederația Industriei Daneze, Green Power Denmark și Consiliul Danez pentru Agricultură și Alimentație.
Am avut o întâlnire cu Kristoffer Böttzauw, managerul Agenției Daneze pentru Energie și Tilde Hellsten, Director Consultanță Globală, cărora le-am prezentat stadiul tranziției verde din România.
Am avut o întâlnire productivă cu liderul echipei internaționale în domeniul Clima și dezvoltarea orașului Copenhaga, Monica Magnussen. Am discutat despre dezvoltarea durabilă și planul climatic al orașului.
Am discutat cu Kim Valentin, reprezentant al Partidului Liberal în Folketinget, despre modalitățile de întărire a relației dintre parlamentele statelor noastre.
Am vizitat sediul ROCKWOOL Group, acolo unde am discutat cu reprezentanții companiei despre eficiența energetică și despre modul în care România poate implementa cel mai bine legislația europeană privind acest domeniu.
Îi mulțumesc Ambasadorului Regatului Danemarcei în România, Domnul Uffe A. Balslev, pentru dialogul constant din ultimii ani și pentru susținerea efectuării vizitei tehnice din aceste zile. Împreună, am reușit să susținem necesitatea colaborării dintre statele noastre în vederea promovării eficienței energetice”.