Update articol:

Oana Ozmen, PNL: Legislația în materie de eficiență energetică a fost reactualizată

Legislația în materie de eficiență energetică a fost reactualizată astăzi, prin aprobarea Plx 142/2022, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit și care a urmărit îndeplinirea jaloanelor stabilite prin PNRR.

Deputatul PNL Oana Ozmen, inițiatorul Proiectului de lege, a declarat: “Azi a fost votat în Parlament Proiectul Plx 142/2022, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit și care a urmărit îndeplinirea jaloanelor stabilite prin PNRR privind includerea în cheltuielile eligible, cum ar fi: termoizolarea planșeului, înlocuirea și izolarea podurilor neîncălzite și a șarpantei, înlocuirea lifturilor în integralitate sau a componentelor acestora pe baza raportului de specialitate.

Prin lege am definit raportul de specialitate, care va fi întocmit de către instituțiile cu atribuție în domeniu, o parte din proiectul legislativ a fost preluat de către Guvern prin OUG 31/2022, motiv pentru care avem convingerea că muncă depusă în Parlament pe această temă a întrunit susținerea inclusivă a Guvernului.

Când vorbim de eficiență energetică și despre standardele nZEB, vorbim de o temă importantă atât pentru noi, cât și pentru Uniunea Europeană. România trebuie să-și atingă țintele de decarbonare și este important să lucrăm împreună la reactualizarea legislației în materie de eficiență energetică. Această lege votată astăzi reprezintă un pas în direcția aceasta.

Îmi exprim încrederea că vom reuși să actualizăm legislația în domeniul eficienței energetice printr-un dialog permanent cu specialiștii din Ministerul de Resort, a asociațiilor din domeniu și cu sprijinul cadrelor universitare.

Adresez mulțumiri colegilor parlamentari din grupul PNL și colegilor din coaliția de guvernare, care au susținut proiectul în comisiile de specialitate, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, colegilor din comisia pentru industrie și servicii, cadrelor universitare și specialiștilor asociațiilor de profil”.

Modificările propuse prin proiectul legislativ vizează actulizarea legislației privind performanța energetică în raport de cerințele tehnico-economice și de mediu care vizează creșterea procentului clădirilor verzi, în condițiile în care Uniunea Europeană își propune decarbonarea clădirilor până în anul 2050.

În contextul creșterii prețurilor la energie dar și a materialelor de construcții, renovarea, în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor, este necesară.

Proiectul are în vedere colaborarea dintre Comisiile tehnice de amenajare a teritoriului cu filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România și cu Asociațiile profesionale ale auditorilor energetici pentru clădiri.

Trebuie acordată o importanță deosebită reparării/înlocuirii ascensoarelor sau a componentelor mecanice ale acestora pe baza raportului tehnic de specialitate.
De asemenea, prin modificările propuse se are în vedere reabilitarea șarpantei în cazul podurilor neîncălzite, o condiție necesară pentru creșterea performanței energetice.

Analiza cost-beneficiu, raportată la calitatea lucrărilor executate, trebuie să conducă la o performanță energetică pozitivă a clădirilor și eficientă economică din perspectiva reducerilor costurilor facturilor.

Finanțarea executării lucrărilor se asigură din alocații de la bugetul de stat, bugetele locale al unităților administrative teritoriale și/sau alte surse legal constituite.

Proiectele de eficiență energetică a clădirilor constituie unul din punctele importante aflate pe agenda Uniunii Europene care își propune o țintă de decarbonare a clădirilor de 13% până în anul 2030.

România trebuie să continue acest demers, încurajând  prin politici guvernamentale care să vizeze creșterea procentului clădirilor rezidențiale și publice eficiente energetic.

Campaniile de conștientizare în rândul tinerilor privind beneficiile renovării la standarde nZEB,  încurajarea parteneriatelor public-private privind investițiile în zona eficienței energetice, actualizarea legislației în domeniu vor fi ținte atinse de către România, potrivit Directivei Europene.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022