Update articol:

Obsesia lui Putin pentru Ucraina i-a făcut pe analiști să-i pună la îndoială rațiunea – CNBC

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru
  • Analiștii politici spun că afirmațiile recente ale lui Putin îndreptate împotriva guvernului ucrainean sunt o prostie.

Atacul pe scară largă al președintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei și retorica acestuia i-au făcut pe mai mulți analiști politici să îi pună îndoială rațiunea, potrivit CNBC.

Obsesia liderului rus pentru Ucraina este de lungă durată și el a lăudat în repetate rânduri unitatea rușilor și ucrainenilor, deplângând în același timp guvernul pro-occidental al țării sub președintele Volodimir Zelenski.

Analiștii politici care au vorbit cu CNBC spun că afirmațiile recente ale lui Putin îndreptate împotriva guvernului sunt o prostie, reflectând o atitudine irațională și prost judecată față de conducerea de la Kiev și direcția acesteia.

În special, referirile fără temei ale lui Putin la conducerea Ucrainei ca „neonazişti” şi „dependenţi de droguri” i-au determinat pe analişti să spună că astfel de declaraţii arată o iraţionalitate şi un efort de dezinformare şi manipulare.

Max Hess, un analist senior de risc politic la AKE International, a declarat luni pentru CNBC: „Am prieteni ruși, de dreapta, care mi-au trimis un mesaj, fiind șocați că Rusia a intrat în Ucraina, iar aceștia sunt oameni care au susținut inițial recunoașterea Donețkului și Luhansk [republicile autoproclamate] și care au crezut afirmațiile propagandistice că ucrainenii încercau să curețe etnic rușii, ceea ce este o prostie completă.”

Întrebat dacă oamenii pun la îndoială acum capacitatea lui Putin de a gândi rațional, Hess a spus că „în mod clar există oameni care sunt”.

Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, consideră că este din ce în ce mai clar că planul de joc al lui Putin era să încercuiască marile orașe Kiev și Harkov – moment în care a crezut că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy va ceda.

„Putin  greșit spectaculos din toate punctele de vedere”, a spus el în comentariile trimise prin e-mail, adăugând că Putin va plăti prețul, în cele din urmă fiind forțat să plece din funcție.

În timp ce încerca să justifice invazia care a început joia trecută, Putin a spus că Rusia nu vrea să-și ocupe vecinul, dar a declarat că obiectivele Rusiei sunt „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, un comentariu considerat pe scară largă ca ridicol de observatorii internaționali.

„Ucraina nu este condusă de naziști, dar este o democrație înfloritoare, spre deosebire de Rusia”, a spus Ash.

Hess a remarcat că, deși există grupuri de dreapta în Ucraina, acestea nu au putere politică. Mai mult, astfel de grupuri există și în Rusia, unde, probabil, aripa dreaptă are mai multă influență politică.

„Sunt niște oameni de dreapta în Ucraina care au fost în miliții și diverse lucruri [de genul acesta] care au convingeri pe care le consider jignitoare și cu care nu sunt de acord… Dar ideea că au orice fel de influență politică asupra guvernului Ucrainei, care are un președinte evreu [Zelenskyy]… este ridicolă”, a declarat Hess pentru CNBC.

În orice caz, a remarcat el, „extrema dreaptă din Rusia a obținut o cotă mai mare din voturi la fiecare rundă alegeri, comparativ cu cât a obținut vreodată extrema dreaptă ucraineană”.

Narațiuni false și înșelătoare

Discursul lui Putin de anunțare a invaziei a oferit o perspectivă asupra modului său de gândire când vine vorba de Ucraina. El a inclus mai multe referiri la cel de-al Doilea Război Mondial, colapsul Uniunii Sovietice și ceea ce el vede drept pericolele pe care le prezintă NATO pentru interesele de securitate ale Rusiei.

În esență, Putin a încercat să justifice un atac asupra Ucrainei, deoarece Rusia își protejează cetățenii din țară, atât în ​​Crimeea – pe care a anexat-o în 2014 – cât și în estul Ucrainei, în cele două „republici” pro-ruse pe care le sprijină.

Oficialii occidentali  văd comentariile lui Putin și versiunea sa despre istorie ca o încercare de a crea narațiuni false și înșelătoare asupra Ucrainei pentru a justifica și a “vinde” invazia în Ucraina poporului rus.

Săptămâna trecută, Putin a lăudat din nou „unitatea” ucrainenilor și rușilor, exact când a anunțat că Rusia va recunoaște două regiuni separatiste din estul Ucrainei – Republicile Populare Donețk și Lugansk – și va trimite trupe pentru  „menținerea păcii”, o mișcare care a fost văzută pe scară largă ca un precursor al unei acțiuni militare mai mari, care acum s-a împlinit.

Într-un discurs de televiziune din 21 februarie, Putin a încercat să sublinieze legăturile dintre Rusia și Ucraina, afirmând că Ucraina „este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură și spațiu spiritual”.

„Aceștia sunt camarazii noștri, cei mai dragi nouă – nu doar colegii, prietenii și oamenii care au slujit împreună, ci și rudele, oameni legați de sânge, de legături de familie”.

Analiștii au remarcat de mult că obsesia lui Putin față de Ucraina provine din dorința sa de a influența și controla fostele state satelite sovietice precum Ucraina, Georgia și Belarus.

Totuși, Ucraina a dovedit cu încăpățânare că nu vrea să fie în planul lui Putin, iar anul trecut, într-un eseu intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, Putin a spus că „zidul” care a apărut între Rusia și Ucraina în ultimii ani a fost o „tragedie”.

Apetitul Ucrainei pentru independența față de Rusia a fost văzut în mai multe revolte populare împotriva guvernului din ultimele două decenii, începând cu așa-numita „Revoluție Portocalie” din 2004, când au avut loc proteste în masă în țară după alegerile prezidențiale contestate și care au culminat cu venirea la putere a politicienilor pro-occidentali în acel an.

Mai recent, a avut loc Revoluția Euromaidan din 2014, o revoltă mai violentă care a venit cu un val de proteste pro-europene și tulburări civile care au dus la înlăturarea președintelui de atunci pro-rus Viktor Ianukovici. Putin a numit această revoluție o „lovitură de stat” în discursul său de joi, săptămâna trecută.

Calculele greșite ale lui Putin

Cât de departe este dispus să meargă Putin pentru a subjuga Ucraina în timp ce forțele ruse își continuă invadarea țării este incert. Săptămâna aceasta există îngrijorarea că un convoi rusesc masiv de vehicule militare și forță armată, care se apropie încet de capitala ucraineană Kiev, va conduce o ofensivă la scară largă împotriva orașului.

Se crede că alte orașe cheie strategice, cum ar fi Harkov și Mariupol, vor fi înconjurate în mod constant de forțele ruse. Cu toate acestea, forțele ruse au făcut progrese mult mai lent decât era de așteptat și au fost lovite de probleme logistice.

Veteranul strateg David Roche a declarat luni pentru CNBC că invazia rusă a Ucrainei a fost un eșec până acum și că lui Putin, înconjurat de consilieri care nu vor să-l contrazică, nu are cine să-i conteste versiunea realității atunci când vine vorba despre Ucraina.

„Putin, ca lider autocrat, este din ce în ce mai izolat… și crede în propria sa propagandă, crede orice a scris, cele 5.000 de cuvinte despre Ucraina că nu este o națiune sau o țară adevărată, el crede că acesta este adevărul”, a spus Roche.

„De fapt, nu există nicio buclă de feedback care să îi permită lui Putin să se educe cu privire la ceea ce este realitatea și aceasta este rețeta perfectă pentru greșelile majore – militare, politice și socio-economice și Putin le face. Convingerea mea este că acesta este începutul sfârșitului lui Putin, deoarece s-a arătat a fi halucinant și incompetent”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025