Update articol:

China a cerut Rusiei să amâne războiul din Ucraina până după Jocurile Olimpice, spun oficialii americani

Vladimir Putin Xi Jinping Sursa foto: en.kremlin.ru

China a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina decât după ce Olimpiada de iarnă din 2022 se încheie, ceea ce arată că oficialii chinezi aveau cunoștințe despre planurile lui Putin pentru o invazie a Ucrainei, au raportat Edward Wong și Julian E. Barnes de la New York Times.

Un raport al serviciilor secrete occidentale spunea că înalți oficiali chinezi le-au spus înalților oficiali ruși, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, potrivit unor înalți oficiali ai administrației Biden și a unui oficial european, citaţi de New York Times.

Raportul indică faptul că înalți oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoștințe despre planurile sau intențiile de război ale Rusiei înainte de începerea invaziei săptămâna trecută. Președintele Vladimir V. Putin al Rusiei s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping al Chinei la Beijing pe 4 februarie înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Moscova și Beijingul au emis la acea vreme o declarație de 5.000 de cuvinte în care spuneau că parteneriatul lor nu are „limită”, denunțând extinderea NATO și afirmând că vor stabili o nouă ordine globală cu adevărată „democrație”.

Informațiile privind schimbul dintre oficialii chinezi și ruși au fost clasificate, dar au fost colectate de un serviciu de informații occidental și considerat credibil de oficialii care l-au revizuit.

 

BVB | Știri BVB