Update articol:

Yuval Noah Harari, opinie în The Guardian: De ce Vladimir Putin a pierdut deja acest război

Foto Twitter Foto Twitter

Opinie a lui Yuval Noah Harari, istoric și autor al cărții Sapiens: A Brief History of Humankind, publicată în The Guardian

La mai puțin de o săptămână de război, pare din ce în ce mai probabil ca Vladimir Putin să se îndrepte spre o înfrângere istorică. El poate câștiga toate bătăliile, dar totuși va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rus s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune reală, că ucrainenii nu sunt un popor adevărat și că locuitorii din Kiev, Harkov și Lviv tânjesc după stăpânirea Moscovei. Aceasta este o minciună completă – Ucraina este o națiune cu mai mult de o mie de ani de istorie, iar Kievul era deja o metropolă majoră când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus și-a spus minciuna de atâtea ori încât se pare că o crede el însuși.

Atunci când și-a plănuit invadarea Ucrainei, Putin s-a putut baza pe multe fapte cunoscute. Știa că din punct de vedere militar Rusia depășește Ucraina. El știa că NATO nu va trimite trupe să ajute Ucraina. El știa că dependența europeană de petrol și gaze rusești va face ca țări precum Germania să ezite să impună sancțiuni dure. Pe baza acestor fapte cunoscute, planul său era să lovească Ucraina puternic și rapid, să-i decapiteze guvernul, să stabilească un regim marionetă la Kiev și să înlăture sancțiunile occidentale.

Dar era o mare necunoscută despre acest plan. Așa cum au învățat americanii în Irak și sovieticii în Afganistan, este mult mai ușor să cucerești o țară decât să te menţii acolo. Putin știa că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar ar accepta poporul ucrainean pur și simplu regimul marionetă al Moscovei? Putin a pariat că o vor face. La urma urmei, așa cum a explicat în mod repetat oricui dorește să asculte, Ucraina nu este o națiune adevărată, iar ucrainenii nu sunt un popor adevărat. În 2014, oamenii din Crimeea au rezistat cu greu invadatorilor ruși. De ce ar trebui 2022 să fie diferit?

Cu fiecare zi care trece, devine din ce în ce mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigă admirația lumii întregi – și câștigă războiul. Urmează multe zile negre. Rușii pot cuceri în continuare întreaga Ucraină. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să dețină Ucraina și pot face asta numai dacă ucrainenii îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rus ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor față de invadatori. Ura este cea mai urâtă dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropat adânc în inimă, poate susține rezistența pentru generații. Pentru a restabili imperiul rus, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge care va duce la o ocupație relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin se asigură că visul său nu va fi niciodată realizat. Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați; Putin i-a transformat în dușmani și s-a asigurat că națiunea ucraineană se va defini de acum înainte în opoziție cu Rusia.

Națiunile sunt în cele din urmă construite pe povești. Fiecare zi care trece adaugă mai multe povești pe care ucrainenii le vor spune nu numai în zilele întunecate care urmează, ci și în deceniile și generațiile viitoare. Președintele care a refuzat să fugă din capitală, spunând SUA că are nevoie de muniție, nu de o plimbare; soldații din Insula Șerpilor care i-au spus unei nave de război rusești să „se ducă la dracu’”; civilii care au încercat să oprească tancurile rusești stând în calea lor. Acestea sunt lucrurile din care sunt construite națiunile. Pe termen lung, aceste povești contează mai mult decât tancurile.

Despotul rus ar trebui să știe asta la fel de bine ca oricine. În copilărie, a crescut cu multe povești despre atrocitățile germane și curajul rusesc în asediul Leningradului. Acum produce povești asemănătoare, dar  interpretează rolul lui Hitler.

Poveștile de vitejie ucraineană dau hotărâre nu numai ucrainenilor, ci întregii lumi. Ei dau curaj guvernelor națiunilor europene, administrației SUA și chiar cetățenilor asupriți ai Rusiei. Dacă ucrainenii îndrăznesc să oprească un tanc cu mâinile goale, guvernul german poate îndrăzni să le furnizeze niște rachete antitanc, guvernul SUA poate îndrăzni să taie Rusia de la Swift, iar cetățenii ruși pot îndrăzni să-și demonstreze opoziția față de acest război nedrept.

Cu toții putem fi inspirați să îndrăznim să facem ceva, fie că este vorba de a face o donație, de a primi refugiați sau de a ajuta în lupta online. Războiul din Ucraina va modela viitorul lumii întregi. Dacă tirania și agresivitatea sunt lăsate să învingă, vom suferi cu toții consecințele. Nu are rost să rămânem doar observatori. Este timpul să te ridici și să contezi.

Din păcate, acest război este probabil să fie de lungă durată. Luând diferite forme, poate continua ani de zile. Dar cea mai importantă problemă a fost deja decisă. Ultimele zile au demonstrat lumii întregi că Ucraina este o națiune foarte reală, că ucrainenii sunt un popor foarte real și că cu siguranță nu vor să trăiască sub un nou imperiu rus. Principala întrebare rămasă deschisă este cât timp va dura acest mesaj ca să pătrundă în zidurile groase ale Kremlinului.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative