Lucrările la conducta BRUA sunt în grafic, 215 kilometri de conductă sunt deja finalizaţi, ne-au declarat oficialii Transgaz.
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a efectuat, la finalul săptămânii trecute vizite pe toate șantierele, inspectând la fața locului cum evoluează lucrările și a constatat că proiectul se derulează conform planului.
Oficialii Transgaz ne-au transmis: “Lucrările la conducta BRUA sunt în grafic, conform contractului semnat cu consorțiile de constructori. Până acum sunt gata 215 km de conductă și cele trei stații de comprimare după cum urmează: STG Jupa finalizată, se află pentru următoarele luni, până în jurul datei de 25.09, în probe tehnologice, punerea în funcţiune va avea loc la 01.10.1019; cea de la Podişor – finalizată în proporţie de circa 90%, punerea în funcțiune va avea loc la 01.11.2019, iar cea de la Bibesti – gata 80%, punerea în funcţiune – la 17 aprilie 2020, dacă iarna nu va fi grea”.
Proiectul BRUA, investiţie de aproximativ 560 milioane de euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.
Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019. UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei.
Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.