Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a concluzionat în luna ianuarie 2023, după o a doua analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Lucian Bode a reacționat, spunând că va apela la instanţă. Ministrul susține că a folosit „norme de citare din 2018”, dar că lucrarea sa a fost analizată pe baza unor norme „folosite în 2022”.
În luna octombrie a anului trecut, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai, având aceiaşi membri, a anunţat că a constatat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și a notat că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”, potrivit deciziei publicată de UBB pe site-ul propriu, în secțiunea dedicată Comisiei.
Contactaţi de noi pentru a ne spune în ce procent este plagiată lucrarea de doctorat, după a doua analiză, şi ce înseamnă o lucrare “profund viciată”, oficialii UBB ne-au transmis următoarele răspunsuri pe care le redăm mai jos.
Reporter: Comisia de etică a UBB a adoptat, în data de 09.01.2023, Hotărârea Nr. 1 din 2023, ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a domnului Lucian Bode. Potrivit tabelului din Hotărâre (https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/files/etica/Hotararea_1_2023_a_Comisiei_de_Etica_comunicat.pdf), rezultă că sunt 89 de rânduri plagiate și 57 de rânduri au citare defectuoasă. Am rugămintea să îmi spuneți cât la sută din totalul lucrării reprezintă plagiat?
Răspuns: Nu s-a calculat procent, în Anexă 1 sunt doar exemple.
Reporter: Este permis un procent de similitudini într-o teza de doctorat? Dacă da, în ce procent?
Răspuns: Trebuie făcută distincția clară între similitudine și plagiat, așa cum acestea sunt definite. În funcție de domeniul de doctorat, similitudinea poate fi semnalată de softurile de analiză pentru preluări autorizate din articole proprii sau articole, cărți citate, ecuații, denumiri, procedee etc. specifice temei de doctorat, motiv pentru care nu poate fi impus un anumit prag pentru coeficientul de similitudine. Este rolul conducătorului de doctorat să analizeze raportul de similitudine și să consemneze/explice coeficienții apăruți pentru fiecare dintre similitudinile semnalate. Coeficientul de similitudine acceptat este deci relativ și nu avem un coeficient standard stabilit la nivelul ISD.
Similitudinea care se dovedește a fi plagiat este o abatere gravă de la normele deontologice. La similitudinile dovedite a fi plagiat, indiferent de procentul lor, toleranța este zero.
Reporter: Potrivit Hotărârii nr. 1/2023, “Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă”. Vă rugăm să ne spuneți care sunt aceste “alte abateri”.
Răspuns: Cele constatate prin Hotărârea nr. 1/2023 sunt “alte abateri” față de cele constatate prin Hotărârea nr. 7/2022.
Reporter: Potrivit Hotărârii nr. 1/2023, “abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Am rugămintea să detaliați acest aspect. Vă referiți la cele 89 de rânduri plagiate și 57 de rânduri cu citare defectuoasă? Sau există și alte abateri care duc la concluzia că teza este “profund viciată”? Care sunt argumentele pentru care o teza poate fi considerată “profund viciată”?
Răspuns: Această a fost aprecierea Comisiei care se referă la toate abaterile, nu doar cele exemplificate în Anexa 1.
Reporter: Hotărârea nr 1/2023 este avizată de consilierul juridic al UBB, conform Codului de etică în vigoare? Dacă nu, de ce nu a fost avizată?
Răspuns: Hotărârea a fost avizată de consilierul juridic.
N.R: Hotararea nr. 7 din 28 octombrie 2022 are aviz al consilierului juridic, aşa cum după cum se vede mai jos.
NR. Avizul consilierului juridic nu apare în hotararea nr 1 din ianuarie 2023, postata pe site-ul UBB, după cum se vede mai jos, dar oficialii UBB spun că avizul există.
Reporter: Cine a făcut parte din Comisia de analiză şi ce conține raportul de analiză pentru Hotărârea nr 1/2023?
Răspuns: Comisia de etică în întregime, găsiți componența pe site-ul UBB, precum și cei doi experți menționați în Hotărârea nr. 1/2023.
(N.R. Aici gasiţi COMPONENȚA COMISIEI DE ETICĂ: https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/comisia_de_etica)
Reporter: De ce Comisia de Etică a folosit standardele actualizate în 2021, pentru o lucrare susţinută în 2018. Cum motivați acest lucru?
Răspuns: Nu s-au folosit astfel de standarde, ci standarde aplicabile și în 2018.
Reporter: Am rugămintea să îmi spuneți dacă fiecărui membru din Comisia de Etică i s-a pus la dispoziție teza în varianta integrală și raportul de similitudini?
Răspuns: Da.
Reporter: Care este baza legală prin care Comisia de Etică recomandă retragerea cărții?
Răspuns: Legea nr. 206/2004 privind bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică şi inovarea, art. 111 prevede că: Pentru abaterile constatate de la bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, conducerea unităţii sau instituţiei aplică personalului de cercetare-dezvoltare una ori mai multe dintre următoarele sancţiuni, cu respectarea prevederilor art. 11 alin. (6): b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită.