Update articol:

Oficiul European de Brevete analizează o soluţie tehnică dezvoltată în parcul eolian CEZ din judeţul Constanţa

Oficiul European de Brevete analizează o soluţie tehnică dezvoltată în parcul eolian CEZ din judeţul Constanţa, care poate îmbunătăţi cu până la 4% producţia anuală de energie verde a unei turbine eoliene, informează un comunicat de presă.

CEZ este principalul producător privat de energie eoliană din România, unde are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa.

Povestea proiectului de inovare pentru care Grupul CEZ în România a solicitat un Brevet de Invenţie Oficiului European de Brevete a început în anul 2015.

Soluţia tehnică a fost dezvoltată în parcul eolian CEZ din judeţul Constanţa, echipa de specialişti pornind acţiuni de măsurare a poziţiei nacelelor a 20 de turbine eoliene în scopul perfecţionării unei metode tehnice care să determine gradul de dezaliniere faţă de vânt a turbinelor eoliene cu ax orizontal, cu mai puţine erori decât metodele folosite în prezent, în sector.

O turbină eoliană poate pierde până la 4% din producţia anuală de energie verde ca urmare a unei dezalinieri de plus/minus 12° faţă de vânt. De exemplu, producţia totală netă de 1.185 GWh, realizată în anul 2019 de parcul eolian CEZ ar fi fost diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4.000 locuinţe timp de un an, dacă se ia în considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.

Grupul CEZ în România şi-a propus captarea fluxului de vânt maxim posibil la toate turbinele sale, executând aproximativ 55 de măsurători anuale şi numeroase experimente de corelare a mai multor tehnici de măsurare.

CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 40% din turbinele sale şi a solicitat Oficiului European de Brevete certificarea soluţiei tehnice dezvoltate, acţiune aflată în stadiul de analiză.

“În România construim deja de câţiva ani un hub de know how în jurul eolienelor iar iniţiativa analizată în prezent de Oficiul European de Brevete este doar unul dintre rezultatele obţinute. Grupul CEZ în România rămâne ca de fiecare dată în pas cu tehnologia şi inovaţia şi caută să dezvolte programe şi servicii care să devină modele de bună practică pentru sectorul energetic naţional şi internaţional”, a declarat Ondrej Safar, directorul general al CEZ România.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele nouă companii – Distribuţie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power şi CEZ ESCO România. 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (17/01/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 ianuarie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Declaratii reprezentanti Chimcomplex la eveniment listare Piata Reglementata

ALTUR S.A. (ALT) (17/01/2022)

Hotararea AGA O 17.01.2022