Update articol:

Oilprice.com: Un gigant energetic rusesc minează bitcoin cu energie practic gratuită

Două lucruri care par futuriste: Bitcoin și eficiența energetică. Două lucruri diametral opuse: Bitcoin și eficiența energetică. Mineritul Bitcoin s-ar putea să nu sune ca un proces intensiv în resurse, dar de fapt necesită cantități incredibil de mari de energie, potrivit unei analize oilprice.com.

Pentru a urmări amprenta energetică șocantă a mineritului Bitcoin, Centrul pentru Finanțe Alternative al Universității din Cambridge a creat un instrument online care măsoară acest consum la capacitatea sa maximă și îl compară cu consumul de energie al altor entități pentru a pune în perspectivă cantitățile șocante.

Datorită prețului ascendent al Bitcoin, zilele acestea consumul de energie al criptomonedei l-a depășit pe cel al Pakistanului – o națiune de peste 200 de milioane de locuitori.

Această creștere a mineritului Bitcoin se datorează unei explozii a prețurilor Bitcoin. Valoarea criptomonedei a crescut cu 276% în ultimul an, tranzacționându-se la maxime, trecând chiar şi de 30.000 de dolari, cu o valoare totală de piață de circa 500 de miliarde de dolari.

După cum subliniază MarketWatch, acest lucru ar putea face Bitcoin nu numai mai intensiv din punct de vedere energetic, ci mai puțin eficient din punct de vedere energetic, deoarece creșterea prețurilor „a făcut mai profitabilă utilizarea echipamentelor mai puțin eficiente”.

Nu doar amprenta energetică și valoarea de piață a Bitcoin sunt gigantice – amprenta sa de carbon este, de asemenea, îngrijorător de mare, potrivit oilprice.com. Anul trecut, totuși, apărătorii Bitcoin au prezentat un nou studiu realizat de către firma de cercetare CoinShares, care a constatat că aproape 75% din monedele Bitcoin au fost exploatate cu energie curată. Din păcate, raportul respectiv a fost supus acum unui mare control de către alți cercetători, care au descoperit că această estimare este foarte exagerată. La urma urmei, două treimi din totalul mineritului Bitcoin din lume are loc în China, unde mai mult de jumătate din energia națiunii este alimentată cu cărbune.

Cu toate acestea, în ultimele luni, această dependență de cărbune a devenit o problemă majoră pentru operațiunile miniere Bitcoin din China. Întrucât China a cunoscut o lipsă de energie în ultimele luni, în mare parte datorită deciziei Beijingului de a înscrie pe lista neagră importurile de cărbune australiene, mineritul intern al Bitcoin a fost sub asediu. În timp ce China este încă de departe cel mai mare comerciant de Bitcoin din lume, lipsa de energie și creșterea producției altor țări închid rapid acest plafon.

În prezent, două treimi din producția de bitcoin are loc în China, urmată de Statele Unite, care reprezintă doar 7% din toată producția de bitcoin. SUA este urmată îndeaproape de Rusia și Kazahstan. Însă acest clasament s-ar putea schimba în curând, pe măsură ce Rusia vrea să îşi intensifice operațiunile miniere de bitcoin  printr-o companie condusă de Gazpromneft, filiala gigantului rus de gaz natural Gazprom, al zecelea cel mai mare producător de petrol din lume.

Gazpromneft a început recent o operațiune de extragere a criptomonedelor bazată pe unul dintre site-urile sale de foraj petrolier siberian, „deblocând puterea resurselor de petrol și gaze din Rusia pentru nevoile miniere bitcoin”,  potrivit Yahoo Finance.

Noua operațiune minieră a Rusiei va fi alimentată cu gaz natural din câmpul petrolier situat în regiunea Khanty-Mansiysk din nord-vestul Siberiei, care are propria sa centrală electrică pentru a transforma gazul în energie electrică pentru producția de Bitcoin . Potrivit Yahoo Finance, „CO2 care se eliberează în timpul forării de petrol este în mod normal o responsabilitate pentru companiile petroliere, deoarece acestea sunt nevoite să-l ardă în atmosferă, ceea ce duce la amenzi. Cu toate acestea, există modalități de a-l utiliza în loc să-l irosim, iar generarea de energie electrică este una dintre ele”.

Amplasarea noii ferme Bitcoin rusești înseamnă costuri relativ mici ale  operațiunii, potrivit oilprice.com. În loc să plătească bani pentru a utiliza energia din rețea, localizarea exploatării criptomonedelor la fața locului la un câmp petrolier înseamnă că o aprovizionare constantă de gaze naturale este practic gratuită. Toate acestea înseamnă că  SUA şi China ar fi bine să se pregătească pentru o concurență dură.

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera