Un om de afaceri britanic a fost pus sub acuzare în SUA pentru tentativă de trafic cu tehnologie militară americană sensibilă către China și pentru încercarea de a reduce la tăcere un critic al președintelui chinez, potrivit The Guardian.
John Miller, în vârstă de 63 de ani, a fost nominalizat de autoritățile americane la sfârșitul săptămânii trecute, după arestarea sa în Serbia, unde riscă extrădarea în cadrul unei anchete FBI. Ziarul Mail on Sunday a relatat că acesta era originar din Tunbridge Wells, Kent.
Atât el, cât și un cetățean chinez, Cui Guanghai, sunt căutați în SUA sub acuzații de conspirație în vederea comiterii de hărțuire interstatală și conspirație, contrabandă și încălcări ale Legii privind controlul armelor.
Ambii au fost nominalizaţi în documentele judiciare americane, care includ acuzații că ar fi discutat modalități de a scoate ilegal din SUA și de a introduce în China tehnologie de criptare. Documentele susțin că aceștia au plătit un avans de 10.000 de dolari pentru un dispozitiv criptografic prin intermediul unui curier din SUA.
Aceleași documente susțin, de asemenea, că, începând din noiembrie 2023, aceștia au încercat să cumpere „articole de apărare americane, inclusiv rachete, radare de apărare aeriană, drone și dispozitive criptografice” pentru a le exporta ilegal în China.
Presupusa conspirație îi implica pe aceștia în discuții cu alte persoane – identificate în documentele judiciare americane ca „Persoana 5” și „Persoana 6” – despre contrabanda cu tehnologie de criptare în aparate electronice mici, un blender și un demaror de motor.
Miller este, de asemenea, acuzat împreună cu Cui de complot cu alte două persoane pentru a împiedica un rezident american să protesteze împotriva participării lui Xi Jinping la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la Los Angeles, în noiembrie 2023.
Se spune că presupusa țintă ar fi făcut anterior declarații publice împotriva politicilor și acțiunilor guvernului chinez și ale președintelui Xi.
În săptămânile premergătoare summitului APEC, Cui și Miller ar fi dirijat și coordonat un complot pentru a supraveghea victima, a instala un dispozitiv de urmărire pe mașina acesteia, a tăia anvelopele mașinii și apoi a cumpăra și distruge o pereche de statui artistice create de victimă, care îl înfățișau pe președintele Xi și soția sa.
Cele două persoane cu care ar fi conspirat în acest sens „acționau de fapt la indicațiile FBI”.
În primăvara anului trecut, presupusa victimă a anunțat că intenționează să facă public un videoclip online în care erau prezentate două noi statui artistice ale președintelui Xi și soției sale.
Miller și Cui sunt acuzați că ar fi plătit altor două persoane, care colaborau și ele cu FBI, aproximativ 36 500 de dolari pentru a convinge presupusa victimă să renunțe la expunerea online a statuilor.
Procurorul general adjunct al SUA, Todd Blanche, a declarat: „Este un atac flagrant atât la adresa securității noastre naționale, cât și a valorilor noastre democratice. Departamentul de Justiție nu va tolera represiunea străină pe teritoriul SUA și nu va permite națiunilor ostile să se infiltreze sau să exploateze sistemele noastre de apărare”.
Directorul adjunct al FBI, Dan Bongino, a declarat: „Inculpații ar fi complotat să hărțuiască și să interfereze cu o persoană care a criticat acțiunile Republicii Populare Chineze în timp ce își exercita drepturile la libera exprimare protejate de Constituție în Statele Unite ale Americii.”
Miller, rezident permanent în SUA, și Cui au fost nominalizaţi în actele de acuzare emise de marile jurii federale din Milwaukee și Los Angeles. Miller a fost arestat la Belgrad pe 24 aprilie.
Dacă vor fi condamnați, aceștia riscă pedepse maxime de cinci ani de închisoare pentru conspirație, cinci ani de închisoare pentru hărțuire, 20 de ani de închisoare pentru încălcarea Legii privind controlul exportului de arme din SUA și 10 ani de închisoare pentru contrabandă.
Departamentul de Justiție al SUA a declarat că se coordonează cu autoritățile sârbe în ceea ce privește extrădarea lui Cui și Miller din Serbia.