Update articol:

OMS avertizează: Hepatită acută de etiologie necunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

oms covid

La 5 aprilie 2022, OMS a fost notificată cu privire la 10 cazuri de hepatită acută severă, cu etiologie necunoscută, la copii cu vârsta sub 10 ani, în centrul Scoției. Până la 8 aprilie, 74 de cazuri au fost identificate în Regatul Unit. Virusurile hepatitei (A, B, C, E și D, după caz) au fost excluse după teste de laborator, în timp ce investigații suplimentare sunt în desfășurare pentru a înțelege etiologia acestor cazuri. Având în vedere creșterea numărului de cazuri raportate în ultima lună și activitățile de identificare a cazurilor, este posibil să fie raportate mai multe cazuri în zilele următoare, potrivit OMS.

Descrierea cazurilor

La 5 aprilie 2022, Punctul Focal Național (NFP) pentru Reglementările Internaționale de Sănătate (IHR) pentru Regatul Unit a notificat OMS cu privire la 10 cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii mici, anterior sănătoși (interval de vârstă: 11 luni până la cinci ani) în centrul Scoției. Dintre aceste 10 cazuri, nouă au avut debutul simptomelor în martie 2022, în timp ce un caz a avut un debut al simptomelor în ianuarie 2022. Simptomele au inclus icter, diaree, vărsături și dureri abdominale. Toate cele 10 cazuri au fost depistate la spitalizare.

Începând cu 8 aprilie 2022, investigații suplimentare în Regatul Unit au identificat un total de 74 de cazuri (inclusiv cele 10 cazuri) care îndeplinesc definiția de caz. Sindromul clinic în cazurile identificate este de hepatită acută cu enzime hepatice semnificativ crescute, adesea cu icter, uneori precedat de simptome gastro-intestinale, la copii în principal până la 10 ani. Unele cazuri au necesitat transferul la unități hepatice de specialitate pentru copii și șase copii au fost supuși transplantului hepatic. Începând cu 11 aprilie, nu a fost raportat niciun deces printre aceste cazuri și a fost detectat un caz legat din punct de vedere epidemiologic.

Testele de laborator au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E (și D acolo unde este cazul) în aceste cazuri, în timp ce sindromul respirator acut sever coronavirus tip 2 (SARS-CoV-2) și/sau adenovirusul au fost detectate în mai multe cazuri. Regatul Unit a observat recent o creștere a activității adenovirusului, care co-circulează cu SARS-CoV-2, deși rolul acestor viruși în patogeneză (mecanismul prin care se dezvoltă boala) nu este încă clar. Până în prezent, nu au fost identificați alți factori de risc epidemiologic, inclusiv călătoriile internaționale recente. În general, etiologia cazurilor actuale de hepatită este încă considerată necunoscută și rămâne în curs de investigare activă. Testele de laborator pentru infecții suplimentare, substanțe chimice și toxine sunt în curs de desfășurare pentru cazurile identificate.

În urma notificării din partea Regatului Unit, mai puțin de cinci cazuri (confirmate sau posibile) au fost raportate în Irlanda, investigații suplimentare în acest sens sunt în desfășurare. În plus, trei cazuri confirmate de hepatită acută cu etiologie necunoscută au fost raportate la copii (interval de vârstă de la 22 de luni la 13 ani) în Spania. Autoritățile naționale investighează în prezent aceste cazuri.

Răspunsul de sănătate publică

Răspunsul clinic și de sănătate publică a fost implementat în Regatul Unit pentru a coordona identificarea cazurilor cu investigarea cauzei bolii în aceste cazuri.

Investigații suplimentare ale autorităților naționale sunt în curs de desfășurare pentru a include istoricul expunerii mai detaliat, teste toxicologice și teste virusologice/microbiologice suplimentare. Au fost emise îndrumări experților pentru a sprijini o investigație amănunțită a cazurilor suspecte.

Investigații suplimentare și un răspuns clinic și de sănătate publică la cazurile raportate sunt, de asemenea, întreprinse în Irlanda și Spania.

Evaluarea riscurilor OMS

Regatul Unit a raportat recent o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copiii mici. Deși rolul potențial al adenovirusului și/sau al SARS-CoV-2 în patogeneza acestor cazuri este o ipoteză, alți factori infecțioși și neinfecțioși trebuie investigați pe deplin pentru a evalua și gestiona în mod corespunzător riscul, potrivit OMS.

Deoarece există o tendință de creștere continuă a cazurilor în Regatul Unit în ultima lună, împreună cu o identificare mai extinsă a cazurilor, este foarte probabil ca mai multe cazuri să fie detectate înainte de a fi găsită etiologia (fie biologic, chimic sau alt agent)  și au fost luate măsurile adecvate de control și prevenire.

OMS monitorizează îndeaproape situația cu alte state membre și cu Regatul Unit și cu partenerii pentru cazuri cu profil similar.

Sfatul OMS

Sunt necesare investigaţii suplimentare pentru identificarea cazurilor atât în ​​interiorul Regatului Unit, cât și la nivel internațional. Prioritatea este de a determina etiologia acestor cazuri pentru a ghida acțiunile ulterioare clinice și de sănătate publică. Orice legături epidemiologice între cazuri ar putea oferi indicații pentru urmărirea sursei bolii. Informațiile temporale și geografice ale cazurilor, precum și contactele acestora ar trebui să fie revizuite pentru potențiali factori de risc.

În timp ce unele cazuri au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 și/sau adenovirus, ar trebui efectuată caracterizarea genetică a virușilor pentru a determina eventualele asocieri între cazuri. Statele membre sunt puternic încurajate să identifice, să investigheze și să raporteze cazuri potențiale care corespund definiției cazului.

OMS nu recomandă nicio restricție privind călătoriile și/sau comerțul cu Regatul Unit sau cu orice altă țară în care sunt identificate cazuri, pe baza informațiilor disponibile în prezent.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)