Oficialii OMV Petrom ne-au transmis că nu comentează asupra detaliilor comerciale, în urma informațiilor publicate de Reuters că OMV Austria a încheiat un acord pentru a furniza gaze din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, către Uniper din Germania, din 2027.
Neptun Deep progresează conform planului, începerea producției fiind estimată pentru 2027. Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse.
Nu comentăm asupra detaliilor comerciale. Compania respectă toate reglementările legale din România”.
Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi prima înțelegere care stă la baza mult așteptatului proiect de adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secțiunea României a Mării Negre.
Potrivit unor surse, este vorba de 1 miliard de mc de gaz (1% din jumătatea care revine OMV Petrom), adică 0,5% din producția estimată.
Proiectul Neptun Deep, care este de așteptat să înceapă să producă în 2027, are aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.
Odată ce va începe producția, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE și un exportator net de gaze.
OMV Petrom și producătorul de stat Romgaz, care dețin proiectul Neptun Deep în cote egale 50:50, au aprobat proiectul în 2023.
Producătorii plănuiesc să vândă gazul separat, dar conform unei legi românești, guvernul va avea un drept de preempțiune la gazul din proiect.