Update articol:

OMV Petrom, inclusă în renumiții indici FTSE Russell Emerging Markets; Alina Popa: Ne așteptăm la o creștere suplimentară a atractivității acțiunilor OMV Petrom

Începând cu data de 20 septembrie 2021, OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, va fi inclusă în indicii furnizorului global FTSE Russell, că urmare a îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, inclusiv de lichiditate a acțiunilor și de mărime a capitalizării bursiere. Acești indici sunt: FTSE Global All-World, FTSE Global All-Cap, FTSE Global Total-Cap și FTSE Global Mid Cap.

Financial Intelligence a anunțat, în premieră, vineri, că Petrom a fost inclusă în indicii FTSE Russell, iar Teraplast avansează de la categoria Micro Cap la FTSE Small Cap.

Alina Popa, Director Financiar, membru al Directoratului OMV Petrom: „Apreciem includerea acțiunilor OMV Petrom în indicii FTSE Russell, care demonstrează atractivitatea acțiunilor companiei noastre că opțiune de investiție. Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a îmbunătăți performanța operațională și financiară și de a crește transparența companiei noastre. Prin includerea în acești indici, ne așteptăm la o creștere suplimentară a atractivității acțiunilor OMV Petrom pentru o baza mai largă și mai diversificată de investitori.”

Compania Petrom, inclusă în indicii FTSE Russell, iar Teraplast avansează de la categoria Micro Cap la FTSE Small Cap; România are 4 companii în FTSE All Cap

 

Indicii FTSE Russell Emerging Markets fac parte din seriile de indici FTSE Global Equity (GEIS), care includ peste 16.000 de companii cu capitalizare bursieră mare, medie, mică și micro din 49 de piețe globale dezvoltate și emergente, cu o varietate mare de indici, disponibili pentru a acoperi anumite piețe și segmente de piață.

Pentru includerea în indicii FTSE, companiile trebuie să îndeplinească diverse criterii, unul dintre cele mai importante fiind cel de lichiditate, și anume că în 10 din 12 luni din perioada de referință (în acest caz 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021), raportul între mediană lunară a valorilor zilnice de tranzacționare și capitalizarea bursieră (componentă de acțiuni liber tranzacționabile) să fie mai mare de 0,05%.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înalta eficientă de 860 MW. Pe piață distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 789 benzinării, la sfârșitul lunii iunie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursă de Valori București și la Bursă de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Radu Hanga, BVB: În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii

 

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia să de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 - 25 noiembrie 2022