Update articol:

OMV Petrom: Ordonanţa 114/2018 va avea un impact de aproximativ 50 de milioane de euro asupra profitabilităţii companiei

Stefan Waldner, CFO OMV PETROM

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va avea un impact de aproximativ 50 de milioane de euro asupra profitabilităţii OMV Petrom, acestea fiind doar calcule preliminare, a declarat, miercuri, Stefan Waldner, directorul financiar al companiei, într-o conferinţă de presă.

“Nu putem cunoaşte care este impactul exact până nu vedem legislaţia secundară. Am făcut însă calcule preliminare, care indică un impact de două cifre în milioane de euro asupra profitabilităţii noastre, dar aş vrea să subliniez că este o estimare preliminară”, a spus Waldner, citat de Agerpres.

Când jurnaliştii i-au cerut detalii, având în vedere că afirmaţiile sale indicau un interval destul de amplu, de la 10 la 99 de milioane de euro, el a precizat că valoarea la care se referă este aproape de mijlocul acestui interval.

De asemenea, OMV Petrom a anunţat că va scădea cu 17% nivelul investiţiilor în acest an, până la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3 miliarde de lei în 2018, ca urmare a instabilităţii legislative.

“Un an puternic pentru OMV Petrom este un an puternic pentru România. Însă, din cauza volatilităţii legislative, trebuie să reducem motorul investiţiilor. Suntem angajaţi să continuăm operaţiunile de aici, sperăm să avem un dialog liber cu autorităţile, astfel încât contribuţia noastră la economia României să crească”, a spus, la rândul său, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în aceeaşi conferinţă de presă.

Anul trecut, compania a avut investiţii de 4,3 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de 2017.

“Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream (explorare şi producţie – n. r.). Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”, spun reprezentanţii companiei, în raportul privind rezultatele financiare de anul trecut.

În decembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care plafonează la 68 de lei pe MWh preţul de vânzare al gazelor de producţie internă şi prevede revenirea la piaţa reglementată în sectorul energiei electrice. Totodată, companiile din energie vor plăti către ANRE o contribuţie de 2% din cifra de afaceri aferentă activităţii licenţiate.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014