Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSfera de activitate a OMV Petrom, atât cea existentă, cât și cea planificată, precum și piețele pe care operează, expun Grupul la riscuri semnificative, cum ar fi riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscul valutar, riscul operațional și de strategie, potrivit Raportului companiei.
Conform celui mai recent exercițiu de evaluare a riscurilor desfășurat de către Grupul OMV Petrom în martie 2023, principalele incertitudini care pot influența rezultatele Grupului rămân cele legate de riscurile de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile valutare, riscurile operaționale, precum și riscurile politice și de reglementare.
Riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile este monitorizat continuu și, dacă este necesar, sunt luate măsuri de protecție adecvate cu privire la fluxul de numerar.
Prin natura activității de extracție, procesare, transport și vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expusă în mod inerent riscurilor de siguranță și de mediu.
Prin intermediul programelor sale de HSSE și de gestionare a riscurilor, OMV Petrom își menține angajamentul de a rămâne aliniată standardelor din industrie.
În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat un număr semnificativ de inițiative fiscale și de reglementare implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri.
Totodată, în contextul crizei energetice din Europa, au fost implementate măsuri de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri reglementate/plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.
În cazul în care prețurile la energie în Europa rămân la niveluri ridicate, există riscul ca alte intervenții în sfera reglementării și de natură fiscală să aibă impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.
OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape conflictul existent în Ucraina și orice sancțiuni și contrasancţiuni suplimentare care decurg din acesta. Societatea analizează în mod regulat impactul potențial asupra sferei sale de activitate.
Întreruperile continue și/sau intensificate în fluxurile de mărfuri rusești dinspre Rusia către Europa ar putea determina creșteri suplimentare ale prețurilor energiei în Europa. Sancțiunile împotriva Rusiei și contrasancţiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbări în lanțurile globale de aprovizionare și la penurie, de exemplu, de produse energetice, materii prime, produse agricole și metale, conducând, în consecință, la creșteri și mai mari ale costurilor operaționale.
OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile și să evalueze în mod regulat impactul posibil asupra fluxului de trezorerie și a lichidității Grupului.
OMV Petrom răspunde situației cu măsuri țintite pentru a proteja stabilitatea economică a Societății, precum și siguranță aprovizionării cu energie. Acest context geopolitic a continuat să nu aibă un impact negativ semnificativ asupra situațiilor financiare interimare consolidate simplificate la 30 iunie 2023, similar cu anul trecut.
Societatea își revizuiește trimestrial senzitivitatile la prețurile țițeiului și gazelor naturale, la indicatorul marjei de rafinare și la ratele de schimb (EUR/USD), care sunt publicate pe website-ul Societății: https://www.omvpetrom.com/ro/investitori/rapoartesi-prezentări/capital-market-story
OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile geopolitice și impactul potențial al acestora asupra sferei sale de activitate. Fragmentarea geoeconomică, restricțiile comerciale, precum și perturbările în lanțurile globale de aprovizionare ar putea declanșa o inflație suplimentară a costurilor.
Împreună cu creșterea ratelor la dobânzi, acest lucru poate duce la o deteriorare a creșterii economice și la un impact negativ asupra cererii pentru produsele OMV Petrom.
Clasa de risc a clienților din portofoliul OMV Petrom ar putea fi influențată negativ de factorii de risc menționați mai sus.
Având în vedere evenimentele din sectorul bancar din primul trimestru al anului, OMV Petrom a implementat, în plus față de procesele sale standard de gestionare a riscului de credit, o monitorizare și mai strictă a băncilor sale partenere și a expunerilor respective.
Consecințele determinate de conflictul existent în Ucraina, criza energetică la nivel european și măsurile de reglementare aferente, alte perturbări economice constatate în prezent și noi intervenții în sfera de reglementare, precum și amploarea și durata impactului economic al acestora, nu pot fi estimate într-un mod credibil în acest stadiu.
OMV Petrom răspunde acestei situații considerând sănătatea și bunăstarea fiecărui angajat o prioritate de top. Din perspectiva prezența preconizăm că, pe baza măsurilor enumerate mai sus, capacitatea Grupului de a își continuă activitatea nu este afectată.
Valoarea investițiilor OMV Petrom pentru acest an se estimează că va fi circa 6 mld lei, în creștere cu aproximativ 70% comparativ cu 2022, cu investiții mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse și zero, precum și reviziei generale planificate a rafinăriei Petrobrazi. Investițiile necesită un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil, potrivit raportului Companiei.
OMV Petrom prezintă perspectivele pentru anul 2023:
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More