Update articol:

OMV Petrom: Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat

Sursa: Facebook
Pentru anul 2019, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/bbl

Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore, arată OMV Petrom, în raportul la nouă luni, care notează că autoritățile române iau în considerare modificarea legislației cheie în domeniul țițeiului și gazelor naturale (un nou proiect al Legii Offshore, amendamente la OUG 114/2018 și OUG 19/2019, posibilitatea unei reveniri mai rapide la o piață liberalizată a gazelor naturale).

“Vedem redeschiderea dialogului privind astfel de subiecte fundamentale pentru România ca fiind un important pas inainte;

La 1 august a intrat în vigoare un ordin ANRM care stabilește la 68 lei/MWh prețul de referință pentru redevența aferentă cantităților de gaze naturale din producția interna destinate vânzării pe piața reglementată”, mai precizează raportul.

OMV Petrom salută inițiativele recente ale autorităților române de a îmbunătăți mediul fiscal și de reglementare actual aferent proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale: “Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat.”

În septembrie, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și Legii Petrolului nr. 238/2004 (Proiect Lege).

OMV Petrom Grup mai arată că valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 4,0 mld lei, pentru acest an. Din această sumă aproximativ 75% va fi direcționată în Upstream.

Pentru anul 2019, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/bbl (2018: 71 USD/bbl). Marjele de rafinare sunt estimate a se situa în jurul valorii de 5 USD/bbl (2018: 6,28 USD/bbl); Cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2018; Cererea de gaze naturale și electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.

Totodată, compania se asteaptă ca producția upstream să scada cu aproximativ 5% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural și a activităților de mentenanță.

Compania planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi și sidetrack-uri și menținerea unui nivel constant al reparațiilor capitale față de anul anterior. Investițiile de explorare sunt estimate la circa 0,4 mld lei. În blocul de explorare VIII-Urziceni est, se desfășoară o vastă achiziție de date seismice 3D împreună cu Hunt Oil Company of Romania S.R.L. ca operator.

Potrivit OMV Petrom, rata de utilizare a rafinăriei este estimată peste valoarea de 95% (revizuita de la aproximativ 95%).

Grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze pieței reglementate 12,7 TWh de gaze naturale (în creștere de la 12,5 TWh în decizia precedentă a ANRE) pentru perioada mai – decembrie 2019 la un preț maxim de 68 lei/MWh. De asemenea, centrala electrică Brazi trebuie să furnizeze pieței reglementate 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie – decembrie 2019 la prețul de 259,58 lei/MWh.