Update articol:

OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro programul “România Eficientă”, lansat de Energy Policy Group, pentru promovarea eficienţei energetice

  • Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energuie îăn clădiri
  • 4 milioane de euro -contribuţia OMV Petrom, până în 2022, pentru campanii de informare publică , programe de educaţie şi finanţarea unor proiecte  de eficientizare energetică a clădirilor publice

 

OMV Petrom sprijină programul România Eficientă, lansat de Energy Policy Group, şi va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022. Programul îşi propune să promoveze eficienţa energetică la nivel naţional, prin campanii de informare publică, programe de educaţie şi finanţarea unor proiecte pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice.        

“Credem că «România Eficientă» poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea consturilor şi a impactului asupra mediului. Măsurile de eficienţă energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.    

Radu Dudău, director EPG, a spus: Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 şi au o performanţă energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 şi 400 kWh/m2. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conştientizeze risipa de energie şi să aibă acces la informaţii despre creşterea eficienţei energetice a clădirilor”.     

Zoltan NagyBege – Vicepreşedinte ANRE, a precizat: “Prețul mic al energiei împiedica eficientizarea energetică. Dar oamenii să se aștepte ca măsurile de protecție care țin prețul mic să dispară. Atunci, aceştia vor fi forțați să ia în considerare eficientizarea în propriile case. O parte din sumele prevăzute prin OUG 114 vor fi direcţionate clădirilor publice. În sectorul rezidenţial, se pot obţine economii semnificative, prin educare, schimbarea obiceiurilor consumatorilor, fără schimbări de tehnologie. Cea mai importantă barieră în calea eficientizării în România este preţul energiei”.     

 Prin izolarea termică adecvată şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie al clădirilor poate fi redus semnificativ. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat şi de patru ori.

În cadrul programului “Romania Eficientă”, vor fi organizate  campanii de educare şi informare. Astfel, atât publicul larg, cât şi autorităţile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informaţii privind soluţii  concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilităţile şi a impactului asupra mediului. De asemenea vor fi dezvoltate un ghid practic de eficienţă energetică şi programe de training pentru reprezentanţii autorităţilor locale. Într-o fază avansată a proiectului, vor fi finanţate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice.

ANRE, Universitaea Politehnică Bucureşti  şi Asociaţia de Standardizare din Romania s-au alăturat acestui program.             

UPB va contribui prin furnizarea de cunoştinţe tehnico-inginereşti fundamentale, prin studii realizate în cadrul proiectului “România Eficientă”, precum şi prin programe educaţionale şi de formare.

La rândul său, ASRO va dezvolta standarde de performanţă energetică a clădirilor publice.

Totodată, ANRE, prin Departamentul pentru Eficienţă Energetică, va sprijini activ iniţiativa prin participarea la evenimentele relevante, prin diseminarea şi promovarea informaţiilor şi a rezultatelor acestei iniţiative în cadrul reuniunilor organizate ANRE, dar şi în materialele informative realizate de specialiştii Departamentului pentru Eficienţă Energetică.

BVBStiri BVB

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Martie 2021

COMPA S. A. (CMP) (08/03/2021)

Convocare AGA O & E 22/23.04.2021

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:42 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/03/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 1 - 5 martie 2021