Update articol:
Masa Rotundă “CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

Ondrej SAFAR, CEZ România: Acest an de protecție a consumatorilor este marea oportunitate de a investi pentru viitor în sectorul energetic

Ondrej Safar Ondrej Safar, CEO CEZ Romania

Ordonanța de urgență privind măsurile de sprijin al consumatorilor de energie electrică și gaze, aplicabile de la 1 aprilie, oferă predictibilitate – oferă pentru majoritatea utilizatorilor finali un preț fix pentru un an și le oferă protecție împotriva evoluției prețurilor, un lucru foarte pozitiv, a spus Ondrej SAFAR, Country Manager al CEZ România, la Masa Rotundă cu tema ”CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”, organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Federația ACUE, marți, 22 martie.

Pe de altă parte, furnizorii rămân partenerii de finanțare ai acestei scheme de susținere, dar cu o privire mai clară despre cum vor fi compensați acești bani, a spus el.

Ondrej SAFAR a explicat: “Acum, avem prețul de piață în jur de 1.300 de lei/MWh, iar cu limitele de preț, furnizorii vând acea energie cu 150 de lei/MWh utilizatorului final, pentru cei care sunt în plafonul de 680 de lei pe MWh sau 0,68 lei pe kWh (n.n. consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh), sau este 300 de lei/MWh pentru clienții, care sunt între 100 și 300 kWh, sau aproximativ 500 de lei.

Deci, furnizorii cumpără cu 1.300 și vând cu 150 sau 300 sau 500, iar diferența este finanțată de furnizor. Suma de bani este uriașă și este foarte important să primim compensația cât mai curând posibil și banii chiar să vină de la stat la furnizori, pentru a trece anul acesta”.

El a precizat că, la cinci luni de la începutul schemei de sprijin, sistemul de compensare încă nu funcționează pe deplin: “Deci, există încă părți din compensații pe care furnizorii nu le primesc, deoarece mecanismul nu este stabilit. Acest lucru trebuie schimbat. Pentru distribuitori, există și o îmbunătățire. Avem claritate despre cum vor fi abordate costurile suplimentare care vin din achiziția de energie electrică. Dar totuși, suntem în situația în care distribuitorii cumpără cu 1.300 lei și li se recunoaște numai 450 lei. Din nou, este o diferență uriașă, care va fi compensată parțial în tarife, iar diferența de recuperat urmând să fie amânată pentru următorii 5 ani.

Ne confruntăm cu faptul că mecanismul actual amână costurile în viitor. Deci vom avea de recuperat sume mari de bani în viitor.”

Ondrej SAFAR a rezumat că schema oferă, într-adevăr, stabilitate și predictibilitate pentru consumatori, ceea ce este foarte important, dar compensările sunt foarte importante și trebuie puse în funcțiune pe deplin: “Sectorul energetic se va confrunta cu provocări uriașe de flux de numerar – pentru furnizori, distribuitori și operatori de transport. Și, de asemenea, amânăm o mare parte din costul de recuperat în viitor, așa că va fi foarte, foarte important să folosim cu adevărat acest an în care clienții sunt protejați, atât noi, industria, cât și autoritățile”.

În opinia sa, autoritățile trebuie să motiveze și să sprijine clienții, pentru a folosi acest an pentru a investi bani în eficiența energetică, pentru ca prosumatorii să devină mai independenți și să poată face față prețurilor reale: “Mai devreme sau mai târziu vor veni (n.n. prețurile reale), pentru că prețul energiei nu este așteaptat să revină la cotațiile din 2019-2020. Este cu adevărat important să li se explice clienților acest lucru. Acest an de protecție este marea oportunitate de a investi pentru viitor și, de asemenea, de a avea discuții foarte deschise între noi, ca sector, și autorități, despre care sunt prioritățile viitoare.

Cred că va fi foarte important să menținem această comunicare constructivă, pe care am văzut-o în ultimele două săptămâni, ca să găsim soluțiile pentru viitor.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)