* Provincia canadiană Ontario a declarat vineri stare de urgență, după două săptămâni de proteste ale camionagiilor.
* Doug Ford, premierul Ontario, a numit demonstrațiile drept „ocupație ilegală”.
În provincia canadiană Ontario a fost instituită vineri starea de urgenţă, în contextul protestelor şoferilor de camion împotriva măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, informează Reuters.
Premierul provinciei, Doug Ford, a declarat presei că va reuni cabinetul pentru “a face uz de autorităţile legale în scopul punerii urgente în aplicare a unor ordine care vor face perfect clar că este ilegală şi sancţionabilă împiedicarea circulaţiei bunurilor, persoanelor şi serviciilor prin infrastructura vitală”.
„Acesta nu mai este un protest”, a spus Ford la o conferință de presă vineri. „La un protest, vă expuneți în mod pașnic punctul de vedere și vă întoarceți acasă”.
Canada nu poate „avea oameni care să ocupe orașele, ținându-i ostatici”, a spus Ford și a îndemnat demonstranții să plece acasă.
Până în prezent, poliția din Ottawa spune că a făcut aproximativ 25 de arestări și a lansat 60 de anchete penale în incidente, inclusiv „profanarea Cimitirului Național de Război”, precum și apariția steagurilor naziste și confederate.
Camionagiii canadieni au declanşat protestele sub forma unui “Convoi al libertăţii” care în 29 ianuarie a ocupat capitala Ottawa. Ei cer guvernului să renunţe la obligativitatea vaccinării sau a carantinei la trecerea frontierei din SUA, unde au fost instituite reguli similare.
La începutul săptămânii, primarul Ottawa Jim Watson a declarat stare de urgență. Watson a spus în timpul unui interviu că „situația în acest moment este complet scăpată de sub control”, deoarece sute de camioane și mii de protestatari au umplut străzile capitalei. Watson a spus că protestatarii depășesc cu mult numărul ofițerilor de poliție din Ottawa – mulți dintre ei au lucrat în ture de 18 ore și nu au avut nicio zi liberă de când au început protestele.
Joi, un tribunal din Ontario a înghețat finanțarea pentru “Convoiul libertăţii” prin blocarea a 8,4 milioane de dolari fonduri pe care grupul le strânsese de pe site-ul GiveSendGo. Convoiul a strâns anterior peste 10 milioane de dolari pe GoFundMe până când platforma a închis pagina și a rambursat banii săptămâna trecută.
Convoiul pentru libertate a obținut sprijinul multor personalități politice de dreapta din SUA, inclusiv fostul președinte Donald Trump, reprezentantul Marjorie Taylor Greene (R-GA) și Ben Shapiro.
Oficialii publici americani și canadieni au avertizat că protestul ar putea cauza prejudicii economice semnificative. General Motors, Toyota și Ford au declarat joi că au fost forțate să oprească producția la unele fabrici din America de Nord din cauza penuriei de piese fabricate în Canada.
Modelul convoaielor ca formă de protest au fost între timp copiat între timp în alte ţări, printre care Franţa, Australia şi Noua Zeelandă.