Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au convenit să reducă voluntar producția pentru primul trimestru al anului 2024.
Producătorii OPEC+ au convenit să reducă voluntar producția de petrol pentru primul trimestru al anului viitor, în încercarea de a stimula piața, dar prețurile țițeiului au scăzut după această mișcare, potrivit Al Jazeera.
Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+, care pompează mai mult de 40% din petrolul mondial, s-au întâlnit joi online și au emis o declarație în care rezumă anunțurile de reducere voluntară ale țărilor.
Prețurile petrolului au scăzut după ce au crescut cu peste 1% la începutul ședinței de tranzacționare, după ce producătorii OPEC+ au fost de acord cu reducerile. Țițeiul de referință Brent pentru contractele futures din februarie a fost cu peste 2% mai scăzut, la puțin sub 81 de dolari pe baril, la ora 18:36 GMT.
Grupul s-a întâlnit pentru a discuta despre producția din 2024, pe fondul previziunilor că piața se confruntă cu un potențial excedent, iar o reducere voluntară de 1 milion de baril pe zi (bpd) de către Arabia Saudită trebuia să se încheie la finalul anului.
Limitele totale se ridică la 2,2 milioane bpd de la opt producători, a declarat OPEC într-un comunicat. În această cifră, este inclusă o extindere a reducerilor voluntare din Arabia Saudită și Rusia de 1,3 milioane de barili pe zi.
Cele 900.000 bpd de reduceri suplimentare promise joi includ 200.000 bpd de reduceri ale exporturilor de combustibil din Rusia, restul fiind împărțit între șase membri.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că reducerea voluntară a Rusiei va include țițeiul și produsele. Emiratele Arabe Unite au declarat că au fost de acord să reducă producția cu 163.000 bpd, în timp ce Irakul a spus că va reduce cu 220.000 bpd suplimentar în primul trimestru.
Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuweit, Kazahstan și Algeria s-au numărat printre producătorii care au spus că reducerile vor fi anulate treptat după primul trimestru, dacă condițiile pieței o permit.
Saudiții trebuie să câștige aproape 86 de dolari pe baril pentru a-și îndeplini obiectivele de cheltuieli planificate, conform ultimei estimări a Fondului Monetar Internațional.
Riad încearcă să finanțeze o revizuire ambițioasă a economiei regatului, să reducă dependența acestuia de petrol și să creeze locuri de muncă pentru o populație tânără.
În timp ce consumatorii din țări precum Statele Unite au salutat scăderea prețului petrolului pe fondul luptei cu inflația, țările producătoare de petrol, care se bazează în mare măsură pe veniturile din sectorul energetic, au încercat să oprească acest impuls descendent.
Atingerea unui consens între membrii OPEC+ nu a fost însă ușoară, deoarece aceștia se confruntă cu întrebări despre modul în care reducerile de producție ar trebui împărțite între cele 23 de țări membre ale grupului.
Se preconizează că OPEC+ se va reuni din nou în iunie, iar Brazilia, unul dintre cei mai mari 10 producători din lume, ar putea fi printre aceștia.
Ministrul Minelor și Energiei, Alexandre Silveira, a declarat că Brazilia este nerăbdătoare să se alăture grupului, deși natura participării Braziliei nu a fost imediat clară.
„Având în vedere că Brazilia este un mare producător de petrol și stimulează creșterea producției de petrol, este important să-i avem la bord, dar se pare că nu reduc producția ca Mexic, așa că aș încheia cu: bine pentru OPEC+, mai puțin relevant pentru echilibrarea pieței petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo pentru agenția de presă Agence France-Presse.