Update articol:

OPEC amână reuniunea cu statele din afara cartelului până la începutul lunii iulie

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+) se vor întâlni la Viena în perioada 1-2 iulie, pentru a discuta posibila limitare a producţiei, a anunţat miercuri secretariatul OPEC, transmit DPA şi Reuters.

Iniţial, reuniunea era programată în perioada 25 – 26 iunie. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că întârzierea a fost cauzată de summitul G20 de săptămâna viitoare, care se desfăşoară în Japonia, la Osaka, potrivit Agerpres.

Pentru a sprijini creşterea preţurilor, Alianţa OPEC+ a decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. La reuniunea de la Viena ar urma să se decidă dacă pactul va fi extins.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat săptămâna trecută că nu poate exclude scenariul în care preţul barilului de petrol ar putea scădea sub 30 de dolari dacă nu va fi extins acordul privind reducerea producţiei, încheiat între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului.

„Există riscuri mari pe piaţă legate de supraproducţie şi Moscova trebuie să monitorizeze mai mult piaţa petrolului pentru a putea lua în iulie o decizie echilibrată”, a afirmat Novak, după întâlnirea cu ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih.

Oficialul saudit a dat asigurări că s-au luat măsuri pentru a preveni un declin semnificativ al preţului la ţiţei. 

O sursă din OPEC a declarat: „Discutăm despre o creştere a producţiei, dacă preţul barilului de ţiţei urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa preţurile în mai şi iunie”.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut marţi cu 1,11 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 62,08 dolari.