Update articol:
PREŢURILE PETROLULUI CRESC

OPEC și aliații convin să reducă producția de petrol cu ​​1,2 milioane de barili pe zi

oilprice.com oilprice.com

OPEC şi producătorii de petrol din afara cartelului au ajuns la un acord de reducere a producției de petrol și de stimulare a pieței, după două zile de negocieri grele și în ciuda opoziției președintelui Donald Trump, potrivit CNBC.

Astfel, OPEC a încheiat vineri, la Viena, acordurile cu națiunile producătoare de petrol, inclusiv cu Rusia, privind reducerea producţiei de ţiţei cu 1,2 milioane de barili pe zi, a anunţat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zangeneh. OPEC a fost de acord să își reducă producția cu 800.000 bpd, în timp ce Rusia și ceilalţi producători vor contribui la o reducere de 400.000 bpd.

Acordul este în concordanță cu așteptările producătorilor pentru  reducerea producției cu 1 milion până la 1,4 milioane bpd.

În urma anunţării acordului, barilul de petrol Brent, reperul internațional pentru prețurile petrolului, a fost tranzacționat la 63 de dolari pe baril, în creștere cu 4,9 la sută. West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat la  53,69 dolari, cu circa 4,3% în urcare.

Discuțiile au făcut progrese, într-o atmosferă critică, Rusia acceptând în final să reducă producția cu 200.000 de barili pe zi, au raportat agențiile de știri internaţionale. Grupul OPEC, cu 15 membri, a întârziat să decidă cu privire la reducerea producţiei, până când Moscova s-a angajat să diminueze producţia.

În timpul discuţiilor, Arabia Saudită a refuzat să accepte o scutire a reducerii producţiei pentru Iran, au declarat surse OPEC pentru Reuters. Sancțiunile SUA împotriva Iranului, cel de-al treilea producător din OPEC, au redus deja semnificativ exporturile Iranului. Ministrul iranian al energiei, Bijan Zangeneh, a declarat că țara sa nu ar trebui să fie obligată să taie producția în lumina sancțiunilor, care sunt susținute de saudiți. În cele din urmă, OPEC a fost de acord să scutească Iranul, împreună cu Venezuela și Libia.

Întâlnirea dintre OPEC și membrii non-OPEC se desfășoară într-un moment în care piața petrolului se află aproape de partea de jos a celei mai mari scăderi a prețurilor de la criza financiară din 2008. Prețurile petrolului s-au prăbușit în jur de 30% în ultimele două luni, amplificând presiunea asupra bugetelor în țările exportatoare de petrol.

Preşedintele american, Donald Trump, a făcut apel miercuri, 5 decembrie, la Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi la aliaţii acesteia să nu reducă producţia de ţiţei anul viitor, subliniind că o astfel de măsură ar genera o creştere a preţului petrolului, la nivel mondial. “Să sperăm că OPEC va menţine fluxurile de petrol aşa cum sunt şi nu le va restricţiona. Lumea nu vrea şi nici nu are nevoie de preţuri mai mari la petrol!”, a scris Trump, într-un mesaj pe Twitter citat de Reuters, înaintea reuniunii  OPEC.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020