Update articol:

OPEC şi partenerii săi au convenit asupra unei scăderi a producţiei pe petrol; Trump: “Aș dori să mulțumesc și să îi felicit pe președintele Putin (Rusia) și pe regele Salman al Arabiei Saudite. O afacere bună pentru toți!

Principalele state producătoare de petrol au convenit duminică asupra unei scăderi a producţiei cu o cantitate record – reprezentând aproximativ 10% din oferta globală – în încercarea de a susţine preţurile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui “război al preţurilor” între Rusia şi Arabia Saudită, potrivit Reuters. Surse au declarat că reducerile efective ar putea ajunge până la 20%.

Preşedintele Donals Trump a anunţat pe Twitter:  “Marea afacere petrolieră cu OPEC Plus este finalizată. Acest lucru va salva sute de mii de locuri de muncă din energie în Statele Unite. Aș dori să mulțumesc și să îi felicit pe președintele Putin din Rusia și pe regele Salman al Arabiei Saudite. Doar ce am vorbit cu ei din Biroul Oval. O afacere bună pentru toți!”

 

 

Măsurile de încetinire a răspândirii coronavirusului au distrus cererea de combustibil și au dus la scăderi ale prețurilor petrolului, reducând bugetele producătorilor de petrol și lovind industria de gaze de șist din SUA, care este mai vulnerabilă la prețurile scăzute din cauza costurilor mai mari.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC +, a anunţat că a fost de acord să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd) pentru mai-iunie, după patru zile de discuții de maraton și după presiunile președintelui american Donald Trump pentru a stopa declinul prețurilor.

Având în vedere că este cea mai mare reducere a producției de petrol, țările vor continua să reducă treptat limitele producției pe timp de doi ani până în aprilie 2022.

OPEC + a declarat că dorește ca producători din afara grupului, precum Statele Unite, Canada, Brazilia și Norvegia, să reducă încă 5% sau 5 milioane bpd.

Trei surse OPEC + au declarat că reducerile efective ale producției de petrol ar putea fi de aproape 20 de milioane de bpd dacă ar fi luate în considerare contribuțiile de la non-membri, reduceri mai puternice voluntare ale unor membri OPEC + și achizițiile de stocuri strategice.

Membrii Golfului din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol vor reduce producția mai repede decât au convenit, au declarat surse OPEC +. Sursele au spus că Agenția Internațională pentru Energie (AIE) va anunța luni achizițiile în stocuri de către membrii săi.

“Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a precizat pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel, potrivit AFP.

Ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a anunţat la rândul său că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producţiei cu 9,7 milioane de barili pe zi începând din mai şi le-a mulţumit membrilor OPEC pentru susţinerea acordată, a relatat Reuters.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL