Update articol:

Operatorii economici din Giurgiu verificați de comisarii ANPC

Comisarii din cadrul CRPCR București-Ilfov au efectuat în data de 12.09.2019 un număr de 12 acțiuni de control privind verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor pe raza județului Giurgiu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 

”Evaluarea activității fiecărui comisariat este esențială pentru abordarea unitară de care am vorbit încă de la începutul mandatului. Fermitatea în acțiunile de control este esențială. Voi fi prezent acolo, împreună cu Direcția Generală de Control, pentru a evalua în teren produsele și serviciile puse la dispoziția consumatorilor. Este dezolant să constat că acolo unde comisarii noștri au activitate discutabilă consumatorul este expus pericolelor. Important este ca toți colegii să înteleagă că nu putem vorbi de abordări diferite. Transparența este esențială pentru a transmite în piață ca nu mai toleram astfel de derapaje”, a declarat Horia- Miron Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor textile și de încălțăminte, a produselor alimentare și cosmetice. De asemenea s-au efectuat verificări la unitățile de alimentație publică. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 34 amenzi contraventionale în cuantum de 239.500 lei și un avertisment, potrivit aceleași surse.

În postare se mai precizează:

“Măsuri dispuse:

– au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului 485,23 kg produse alimentare, în valoare de 13.148 lei, care nu erau însoțite de documente de proveniență și de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare sau aveau data limită de consum depășită;
– s-a propus măsura complementară de închidere pe o perioada de până la 6 luni pentru trei unități de alimentație publică;
– pentru un număr de trei unități s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.

Principalele deficientele constatate: 

  • Verificarea produselor nealimentare

Au fost controlati doi operatori economici. Unul dintre operatori, pe lângă produse alimentare, comercializă și produse nealimentare. Au fost identificate pe piață un număr de 2092 produse nealimentare (produse textile, articole de încălțăminte, poșete, jucării și produse cosmetice), în valoare de 20.639 lei, la care s-au constatat deficiențe de informare a consumatorilor, respectiv la produsele textile: lipsa traducerii în limba româna a elementelor de caracterizare, lipsă eticheta de produs în care să fie menționată denumirea produsului, compoziția fibroasă, instrucțiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producător, eventuale contraindicații, lipsa pictogramelor la articolele de încălțăminte, a avertismentelor de siguranță pentru produsele cosmetice și lipsa informațiilor cu privire la compoziția chimică a acestora.
Au fost identificate un numar de 157 bucati produse cosmetice, în valoare de 2.758 lei, pentru care există suspiciunea rezonabilă de contrafacere a mărcii. Pentru aceste produse va fi sesizată instituția competentă pentru efectuarea de verificări, respectiv serviciul de investigare a criminalității economice Giurgiu, din cadrul IJP Giurgiu.

  • Verificarea produselor alimentare

Au fost verificați 5 operatori economici care comercializau produse alimentare fără a fi respectate condițiile prescrise și declarate de producători, cât și produse ce se aflau în afara datei limită de consum sau care se vindeau vrac, neetichetate, neputându-se identifica data durabilității minimale (condimente, ketchup, mustar); comercializare de preparate din carne neetichetate în totalitate și fără documente de proveniență.

  • Prestarea serviciilor alimentare

La cei 6 operatori economici care prestau servicii de alimentație publică s-a constatat, că prin serviciile oferite, puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor, întrucât produsele folosite în procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure deoarece nu erau însoțite de etichete de produs care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare.

S-a constatat existenta în spatiul de depozitare, a unor produse cu data limita de consum depășită, utilizarea în spatiul de preparare a două cântare fără verificare metrologică, nerespectarea condițiilor de vecinatate impuse de legislația sanitară în vigoare. De asemenea în spațiul de depozitare existau preparate culinare neetichetate în totalitate, erau folosite spații și condiții necorespunzatoare pentru producție, depozitare, comercializare. Nu erau asigurate condițiile igienice corespunzatoare, necesare desfășurării activității, respectiv lipsa grupului sanitar pentru consumatori.
Ca urmare a deficiențelor constatate a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, cât și oprirea definitivă a comercializării și retragerea definitivă din circuitul consumului uman a produselor neconforme.”

 

Va prezentam imagini din timpul actiunii de control la un operator economic din Giurgiu

Va prezentam imagini din timpul actiunii de control la un operator economic din Giurgiu

Publicată de ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pe Sâmbătă, 14 septembrie 2019

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020