Update articol:

Opinie: Bate ceasul pentru TikTok?

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/
 
Autor: Andrei Moș
 
Recent, Donald Trump a anunțat că intenționează să blocheze aplicația TiKTok în SUA. Știrea nu a venit ca o surpriză majoră, având în vedere faptul că multe firme americane și armata Statelor Unite blocaseră instalarea aplicației, pe baza unor acuzații că ar ajuta spionajul chinezesc. TikTok este o rețea socială de video sharing, fondată în 2012 și care se bucură de peste un miliard de descărcări. În SUA, avea în jur de o sută de milioane de utilizări. Este disponibilă în 75 de țări.
 
Donald Trump este, în cele mai bune cazuri, greu de înțeles și aparent haotic în decizii, preferând mai degrabă să facă politică pe Twitter. Există, însă, o optică de om de afaceri și negociator care pare să i se potrivească cel mai bine, pentru a-l face predictibil. Este posibil ca toată afacerea TikTok să fie tocmai asta – o negociere economică. Conform Brussels Times, firma ByteDance a raportat că este gata să își vândă divizia din SUA. De altfel, Microsoft este în negocierile de preluare ale diviziei americane a firmei, urmând să facă inclusiv un audit de securitate. Conform BBC, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a purtat o discuție cu Donald Trump pe temă. Un rezultat va fi anunțat până în data de 15 septembrie. Un potențial rezultat pozitiv ar însemna inclusiv păstrarea datelor personale ale utilizatorilor americani pe servere locale.
 
Așadar, soluții pentru continuarea vieții aplicației ar exista. Beneficiile, așa cum declarau unii dintre creatorii de pe platformă pentru New York Times, sunt multiple – nu doar artistice, ci și din perspectiva conștientizării unor cauze mai largi precum schimbările climatice sau Black Lives Matter. Mulți artiști americani sunt descoperiți pe TikTok, de asemenea, platforma fiind cunoscută pentru dansuri, muzică și mici sketch-uri teatrale.
 
Altfel, argumentul legat de securitatea sa este complicat. Aplicațiile de mobil cer acces la datele de pe telefon. În măsura calității programării, în ecosistemul complex și extrem de competitiv în care funcționează rețelele sociale, este posibil ca hackerii să folosească vulnerabilități pentru a accesa și altfel de fișiere din telefon. Este de menționat că Anonymous, grupul internațional de hackeri, a declarat aplicația drept spyware chinezesc și, deci, pasibilă atacurilor.
 
Interese naționale sau încercări de spionaj, ideea rămâne că orice cantitate mari de date, pe mâinile unui guvern străin, poate reprezenta o problemă, așa cum a arătat inclusiv scandalul Cambridge Analytica. Rețelele sociale sunt o sursă principală de știri, în statele dezvoltate. Gratuitatea lor implică reclame, iar în perioade electorale, acestea pot fi folosite, având în vedere granularitatea datelor obținute despre utilizatori, să ghicească extrem de corect intenția de vot și apoi s-o manipuleze prin micro-targetări.
 
Fațeta politică este una importantă. Facebook, Twitter și Snapchat, giganții rețelelor sociale, sunt firme americane. TikTok, chiar dacă are o activitate extrem de competitivă și transparentă în Statele Unite, este chinezească și are acces la datele americanilor. Vin alegerile prezidențiale în noiembrie, iar Donald Trump, cu tot populismul său și cu un război comercial destul de serios cu China, s-ar putea lega de orice mică victorie pe care o poate obține.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.-14.03.2025

AAGES S.A. (AAG) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 martie 2025