Update articol:

Opinie: Declinul societății  noastre prin non-educație

Autor: Politolog Ștefan Jicol

Timp de treizeci de ani după anul revoluției din 1989 românii par să fi funcționat haotic, improvizând și cârpind, fără a avea nici un fel de strategie națională constructiv-predictivă în vreun domeniu important. Hazardul și absența rațiunii din toți acești ani au astăzi rezultate nefaste pe care le vedem oriunde cu ochiul liber,  asta oricât de toleranți sau familiarizați cu mediocritatea am fi. Printre cauzele principale care au conturat acest tablou social general deplorabil se află desigur educația, sau mai exact non-educația. Căci, în orice analiză a sistemului de invățământ ca bază fundamentală de valori a societății românești, vedem clar că acesta are în forme grafice o reprezentare de declin permanent de la an la an.

Toate semnalele de alarmă trase de-a lungul anilor, toate rezultatele negative evidente, toată regresia intelectuală, toată reputația rușinoasă, toată promiscuitatea instalată și toate nonvalorile implicit promovate nu au generat  la nivel înalt decizional nici un fel de alertă sau vreo replică programatică. Conducătorii de după 1989 cu abordarea lor cel mult contemplativă, vorbim despre cei care ar fi avut putere de decizie spre a repara sau construi ceva, având partea lor de complicitate la dezastru, aceștia fiind adesea ei înșiși beneficiari și profitori ai unui sistem educational corupt și implicit degenerat. S-ar putea spune că, fără existența unor predicții și acte reparator-constructive, diluarea continuă a actului pedagogic are efecte ireversibile pe termen lung în zona educațională școlară, a selecției și formării cadrelor  didactice, e evaluării instituțiilor de învățământ sau a cursanților de la orice nivel . Așa cum are efecte distructive și în mediul academic devenit periculos de precar, unde găsim un sistem sufocat de autoritatea mediocrității, de cursuri și prezență fictive, de rubedenii și promovări pe criterii dinastice, de corupție profundă sau de diplome cvasi-nule și neapărat de doctorate plagiate.

Societatea românească, în toate aspectele și în sectiunile sale funcționale, resimte foarte puternic efectul negativ provocat prin degradarea învățământului. Regresul general, moral, cultural cumulativ și profesional, retardul față de normele, față de societățile și instituțiile occidentale performante, toate au drept cauză principală sistemul acesta nereformat de învățământ.  Căci astăzi spațiul românesc are atâția semianalfabeți posesori de diplome universitare pe cap de locuitor încât ar fi poate mai constructiv și mai moral să inventăm alte criterii de apreciere pentru ierarhiile social-profesionale decât licența și titlul academic. O tragere la sorți, ca în cetatea greacă veche a lui Platon, ar fi poate mai utilă societății din puct de vedere probabilistic decât promovarea cuiva doar că are diplomă. Absolvirea unei facultăți în zilele noastre are, din păcate pentru nivelul și reputația devenită chiar peiorativă, o mai mică valoare educațională încorporată decât cea avută la finalizarea unei scoli profesionale pe meserie în urmă cu 60 de ani.  Majoritatea instituțiilor educaționale și cele mai multe universități românești scot astăzi promoții de absolvenți cu acte știute dinainte ca fiind nule, realitate acceptată de întreaga societate ca atare. Vorbim despre fabrici de diplome inutile societății, inoperabile în ierarhizări și cu rol de blocaj dezvoltării oricărui domeniu, adică despre hârtii oficiale care au doar valoarea unui bilet de intrare la Grădina Botanică sau la cinema.  Vorbim de fapt despre o non-educație ce generează efecte contrare educației. Iar, cât timp invățământul va continua să funcționeze tot așa, șansele societății românești de a se îndrepta cumva sau de a atinge performanța dorită de noi toți sunt evident nule.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022