Update articol:

Opinie George Tuţă: Cât costă un gram de încredere?

Piața tehnologiei blockchain continuă să se mențină în topul celor mai inovatoare industrii și să ne indice fragmente din cum ar putea arăta economia viitorului. În teorie, aplicațiile blockchain sunt nelimitate. Însă dintre toate, NFT-urile, sau Non Fungible Tokens, sunt cele care au captivat în ultima perioadă titlurile tuturor marilor publicații de tech din lume. Un NFT îți permite să devii proprietarul unei informații digitale, fie că e o imagine, o melodie sau un tweet.

Creatori din toată lumea au început să-și pună arta digitală la vânzare, iar asta a deschis instant un nou loc de joacă pentru investitori și colecționari. O singură lucrare de artă, de exemplu, a fost vândută prin intermediul unui NFT cu 69 milioane de dolari. Culmea că, fiind vorba de artă digitală, atât cumpărătorul, cât și eu, ne putem bucura de aceeași lucrare în egală măsură, fiecare pe ecranul lui. Singura diferență e că, undeva într-o linie de cod, scrie numele lui pe ea.

De ce ar plăti cineva atâția bani pe ceva ce practic poate fi copiat la infinit? Aici cred că intervine factorul reputației. 90% dintre datele generate de umanitate în întreaga ei istorie au fost create în ultimii 2 ani. Întreg universul digital are peste 44 de zettabytes (1 zettabyte = 1 miliard terabytes). Are toată această informație aceeași valoare și același preț?

Când există mult mai mult conținut decât ai putea parcurge vreodată, ai nevoie de mecanisme de filtrare. Iar un filtru extrem de bun este încrederea pe care o oferă ceilalți conținutului, printr-un like, share sau, în acest caz, achiziționând un NFT. Pariul pe care îl fac cumpărătorii e că, la un moment dat în viitor, mult mai mulți dintre noi vom fi de acord cu ei și vom oferi aceeași încredere creatorului, bunul cumpărat devenind astfel mai valoros.

Fiecare dintre noi este zilnic un curator de informație pentru ceilalți. Însă problema pe care rar ne-o punem e că acest rol vine la pachet și cu responsabilitate. Poate dacă am pierde bani de fiecare dată când articolele share-uite de noi se dovedesc a fi fake news, am fi mult mai atenți cărui conținut îi oferim încredere.

George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022