Update articol:

Opinie Jacques Attali: Punând capăt visului american

SUA sursa Pixabay

De mai bine de două secole, visul american a atras oameni din întreaga lume, în special din Europa, care au găsit libertate politică, universități excepționale și o oportunitate de neegalat de a deveni antreprenori în Statele Unite, scrie pe blogul său scriitorul şi economistul francez Jacques Attali, unul dintre cei mai influenţi gânditori din lume.

Acesta continuă: «În schimb, alții au făcut greșeala de a merge în Argentina, Brazilia, Venezuela sau alte țări noi pentru a-și creşte averea, dar aceste ţări nu și-au putut respecta promisiunile.

Dar ce spunem despre prezent? Visul american pare să se transforme într-un coșmar: nivelul de trai al majorității cetățenilor Statelor Unite și al străinilor care locuiesc acolo nu a crescut de patruzeci de ani, în timp ce nivelul de trai al celor mai bogați s-a dublat; speranța de viață scade pentru mai multe grupuri sociale, inclusiv pentru bărbații albi. Consumul de droguri, inclusiv cele mai puternice, afectează peste treizeci de milioane de oameni, dintre care zece milioane sunt consumatori obișnuiți de droguri puternice. Sistemele de protecție socială sunt practic inexistente; numărul persoanelor extrem de sărace a crescut la peste 40 de milioane, în timp ce casele celor mai bogați, în locații simbolice din California, sunt distruse de incendii care sunt din ce în ce mai scăpate de sub control. Protecţia mediului din ţară este dezastruoasă.

Peste 30 de milioane de americani se pot confrunta cu evacuarea deoarece nu își pot plăti chiria sau ipoteca. Sistemul financiar, care la suprafață pare a fi prosper, se bazează în totalitate pe mecanisme speculative fragile. 63 din cele mai mari 75 de orașe nu sunt în măsură să își plătească datoriile; datoria corporativă depășește trei sferturi din PIB; gospodăriile au datorii record de 15 trilioane de dolari; iar datoria guvernamentală atinge niveluri nemaivăzute până acum. 31.000 de poduri (o treime din numărul total de poduri) necesită reparații și întreținere, iar 46.000 de poduri sunt în pericol de prăbușire. Sistemul școlar este un dezastru, încât studenții străini ocupă majoritatea locurilor universităților de top din țară; iar 45 de milioane dintre acei americani care au reușit să intre în acele universități sunt acum plini de datorii. Rata șomajului este de 15% din populație și mai mult de 25% pentru tinerii de origine asiatică sau afro-americană. În cele din urmă, Congresul și Senatul nu au reușit să cadă de acord asupra unei politici privind rețeaua de securitate socială, care va împinge zeci de milioane de oameni în cea mai extremă situație de precaritate.

Valorile esențiale ale societății americane sunt subminate: sectarismul, comunitarismul și rasismul dintre oamenii săi creează o atmosferă de excludere reciprocă între negri și albi, bărbați și femei, și republicani și democrați. Cele mai extreme teorii ale conspirației înfloresc; credinţele, născute în cea mai manipulatoare sferă virtuală, precum QAnon (n.r. adepții QAnon cred că pandemia este o farsă menită să distragă atenția de la un cerc de pedofili alcătuit din lideri democrați și vedete de la Hollywood), devin reale, propunând o lectură a lumii și a unor acte conexe care sunt total nedemocratice, care pot fi reduse la sacrificarea câtorva țapi ispășitori. Mai puțin de o treime din americanii născuți în anii 1980 consideră că este esențial să trăim într-o democrație; iar restul sunt gata să-și conteste democrația pentru a-și apăra drepturile individuale de a purta arme sau dreptul de a nu respecta regulile minime pentru a trăi împreună.

Indiferent de cine va deveni următorul președinte, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe rapid: știm că Donald Trump va continua să îi favorizeze pe cei mai bogați și să împingă țara într-o criză majoră de identitate. Putem ghici că Joe Biden, oricât de onorabil ar fi, nu va avea nici energia, nici capitalul politic pentru a lansa imensele reforme necesare.

Înainte ca o nouă generație să accepte provocarea și să preia sarcina pentru renașterea unei națiuni care respectă idealurile și principiile părinților ei fondatori – ceea ce sperăm să se întâmple -, democrația americană va experimenta cele mai negre ore ale sale. Și, așa cum am văzut, cetățenii britanici preferă să ia din ce în ce mai mult cetățenia statelor membre ale Uniunii Europene, iar argentinienii se uită înapoi la naționalitatea bunicilor lor, s-ar putea să vedem într-o zi mișcări similare din Statele Unite către Vechiul Continent. Mișcări de idei, oameni și capital.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Uniunea Europeană ar trebui să pună în aplicare proiectul unui continent democratic, echitabil și durabil din punct de vedere ecologic, care să apere libertatea peste tot în lume și care este dotat cu putere. Atunci vom putea vorbi serios despre un „vis european”».

 

 

 

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/07/2021)

Raport curent conform art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/07/2021)

Modificare componenta Comitete consultative din cadrul CS

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2021)

Plata unor dividende speciale

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2021)

Notificare SSIF BRK Financial Group privind stabilizarea

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem I 2021