Update articol:

Oportunitate de venituri suplimentare pentru fermierii din Oltenia, prin vânzarea reziduurilor de paie către fabrica de etanol celulozic construită de Clariant în România

Clariant, companie de produse chimice de specialitate, le oferă fermierilor din Oltenia oportunitatea de a transforma reziduurile de paie într-o sursă suplimentară de venituri, potrivit unui comunicat de presă . În cadrul primului workshop oficial organizat de companie pentru fermierii din regiunea Oltenia, participanții au aflat mai multe informatii despre fabrica sunliquid pe care Clariant o construiește în Podari și despre cum pot face parte din lanțul de aprovizionare cu reziduuri agricole. La eveniment au participat Daniel Eugeniu Crunțeanu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii; Dragoș Gavriluță, Director de Proiect Clariant și Paul Popescu, Manager al Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime și Logistică din cadrul Clariant.

“Fabrica din Podari va genera noi locuri de muncă pentru o industrie sustenabilă, o creștere economică a regiunii Oltenia, și va crea oportunități pentru fermierii locali prin oferirea unor surse suplimentare de venit”, a declarat Paul Popescu în cadrul workshop-ului.

Evenimentul reprezintă un prim pas în strategia Clariant de a dezvolta un parteneriat pe termen lung, prin care aproximativ 250 de fermieri locali devin furnizori de paie de cereale și asigură un lanț de aprovizionare durabil. Fermierii participanți și-au exprimat interesul față de oportunitatea de a obține venituri suplimentare, prin vânzarea reziduurilor agricole ca materii prime.

“După participarea la acest workshop, am ajuns la concluzia că proiectul companiei Clariant creează mai multe oportunități pentru mine, ca agricultor, de la valorificarea reziduurilor de paie, până la implicarea în activități conexe, cum ar fi balotarea, depozitarea și transportul baloților de paie”, a declarat Liviu Mihail Antonescu, reprezentantul firmei S.C. Adela SRL, Slatina, unul dintre participanții la eveniment.

Co-finanțată de Uniunea Europeană și de Bio-Based Industries Joint Undertaking, în cadrul proiectului SUNLIQUID și LIGNOFLAG, fabrica Clariant din Podari este proiectată să proceseze pe an aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, ce vor fi transformate în 50.000 de tone de etanol celulozic, cu ajutorul tehnologiei sunliquid a companiei.

Potrivit comunicatului,  Clariant va investi peste 100 de milioane de euro pentru construcția fabricii de etanol celulozic. Dezvoltarea și implementarea proiectului în România este susținută de Uniunea Europeană, ca parte a finanțării UE pentru dezvoltarea tehnologică din programele de finanțare FP7 și Orizont 2020. Faza de construcție va crea aproximativ 800 de locuri de muncă. Fabrica va oferi circa 120 de locuri de muncă pentru o industrie durabilă, iar Clariant recrutează în prezent forță de muncă locală.
Odată finalizată, fabrica sunliquid va oferi aproximativ 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și stocarea materiilor prime.
Proiectul sunliquid va crea o rețea de furnizori, formată din fermieri locali, care vor avea posibilitatea de a transforma reziduurile agricole, precum paiele de cereale, într-o sursă importantă de venituri.13

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021