Update articol:

Optimismul creșterii globale – la cel mai scăzut nivel din toate timpurile (sondajul BoFA Securities, al managerilor de fonduri)

Optimismul în rândul administratorilor de fonduri cu privire la creșterea economică globală a atins un minim istoric, în timp ce preocupările privind o posibilă stagflație au crescut la cel mai ridicat din august 2008, a arătat marți un sondaj lunar al băncii de investiții BoFA Securities.

Sondajul, care a luat opiniile unor firme care gestionează un total de peste 833 de miliarde de dolari, este unul dintre cele mai mari teste regulate ale opiniilor managerilor de fond și vine pe măsură ce presiunile inflaționiste cresc, în condiţiile în care riscul de recesiune crește în economiile majore.

Întrebați despre așteptările lor pentru creșterea globală în lunile următoare, 71% dintre respondenții la sondaj au fost pesimiști în ceea ce privește perspectivele, cel mai mult de când înregistrările sondajului au demarat, la începutul anilor 1990.

Ediția europeană a sondajului a constatat că investitorii continuă să-și reducă previziunile de creștere europeană, 81% dintre respondenții la sondaj așteaptă ca economia regiunii să slăbească în anul următor, comparativ cu 69% în ediția din martie.

Deși deținerile de numerar ale managerilor de fonduri – în mod tradițional un indicator al prudenței investitorilor – au scăzut la 5,5% în ediția din aprilie a sondajului de la 5,9% în luna precedentă, perspectivele unei recesiuni globale rămân principalul „risc” pentru piețele globale.

În privinţa riscurilor, conflictul Rusia-Ucraina a coborât pe locul al patrulea, după acţiunile agresive ale băncii centrale privind ratele dobânzilor şi inflaţia.

Alocările pentru mărfuri au crescut la un record de 38%, investiţiile în petrol şi mărfuri crescând în top pentru a deveni comerţul cel mai intens.

Alte poziţii ”lungi” sunt în acţiuni din domeniul resurselor şi asistenţei medicale, în timp ce pariurile ”scurte” – ale investitorilor care se aşteaptă la o scădere a preţurilor – au fost evidente în obligaţiuni şi acţiuni ciclice, a căror performanţă este cea mai legată de creşterea economică, a spus BoFA.

Participanţii la sondaj se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor de până la şapte ori în ciclul actual, comparativ cu de patru ori în ediţia anterioară, majoritatea investitorilor aşteptând ca inflaţia să se diminueze în următoarele 12 luni.

Așteptările de profit la nivel mondial s-au deteriorat la cele mai slabe niveluri din martie 2020, a spus BoFA.

În ceea ce priveşte alocările regionale pe pieţele bursiere, investitorii sunt cei mai optimişti în privinţa acţiunilor din SUA, în timp ce acţiunile europene şi britanice au fost cele mai bune pariuri de piaţă ”urs” (în scădere).

În ciuda preocupărilor tot mai mari privind recesiunea, majoritatea respondenţilor la sondaj se aşteaptă ca acţiunile europene să marcheze noi maxime în ciclul economic valutar, mai puţin de 30% dintre respondenţi aşteaptând o slăbiciune a pieţei.

Marea Britanie rămâne piaţa de acţiuni favorită în Europa, în timp ce Germania şi Italia sunt la polul opus, se arată în ediţia europeană a sondajului. Sondajul a fost realizat în perioada 1 aprilie – 7 aprilie.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out