Compania Orange are ca obiective creşterea gradului de digitalizare în rândul clienţilor şi oferirea unui acces mai facil la tehnologia digitală, sprijinind, prin diferite proiecte punctuale, pe toţi cei care au nevoie să-și îmbunătățească abilitățile digitale. Tehnologia creează oportunităţi şi contextul propice pentru dezvoltarea economică sau personală.
În acest sens, Orange dezvoltă în mod constant noi servicii, în strânsă colaborare cu jucătorii din domeniul inovării, pentru mai multă creativitate, eficiență și impact economic.
- Accesul la resursele digitale
Digitalizarea este o componentă extrem de importantă pentru dobândirea unor abilități noi, pentru sistemul educațional sau intrarea pe piața muncii. Cele mai recente studii arată că românii se află pe ultimele locuri în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului [1], comparativ cu celelalte regiuni din Uniunea Europeană. În plus, un raport de țară al Comisiei Europene din 2020 arată că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul [2].
În ceea ce privește competențele digitale, doar 10,1% din populația adultă are abilități peste medie, cel mai mic procent din Uniunea Europeană [3]. Totodată, 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15% [4]. Aceste cifre indică faptul că integrarea tinerilor pe piața muncii poate fi o provocare.
- Orange face tehnologia accesibilă tuturor
Prin acces la mediul online, putem să transformăm în realitate visuri care înainte păreau de neatins. Compania Orange a lansat, recent, campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, pentru a atrage atenția asupra importanței subiectului incluziunii digitale în România.
Campania este construită în jurul inițiativelor Orange și ale Fundației Orange care contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România. La acestea se adaugă investițiile constante în extinderea rețelei mobile prin facilitarea accesului la rețeaua Orange 4G în mediul rural și la tehnologia 5G în cel urban. Pentru clienți, aceste investiții se traduc în beneficii directe prin creșterea gradului de digitalizare, un mai bun acces la informații, susținerea mediului educațional, crearea de noi oportunități pe piața muncii, precum și favorizarea dezvoltării mediului de afaceri și a celui antreprenorial din România.
- Orange Fab își propune să descopere startup-uri din România cu produse avansate
Orange sprijină antreprenoriatul tehnic în România, prin proiecte și inițiative care vin să susțină fiecare ciclu de viață din ecosistemul de inovație. Primul pas, cel de preaccelerator, a fost făcut în 2014, prin începerea colaborării cu Innovation Labs. Ulterior compania a lansat, în 2017, Orange Fab.
Orange Fab România este un program de accelerare de 1 an, conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.
Acest program pentru startup-uri își propune să descopere startup-uri din România cu produse mature care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc trenduri. Startup-urile primesc acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului, suport pentru testarea lui într-un mediu real și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii.
Orange România a fost desemnată cea mai rapidă rețea 5G conform analizei Ookla® a rezultatelor Speedtest Intelligence® pentru media vitezelor 5G de download din România, în Q2 2021.
Prin Orange Fab, compania a dorit crearea unui ecosistem de inovație bazat pe beneficiile rețelei. Programul internațional de accelerare a startup-urilor din cadrul Grupului Orange este disponibil în 14 state din Europa, Asia și SUA.
Încă din 2017, Orange România susţine dezvoltarea soluţiilor de Smart City prin implementarea unor proiecte extrem de valoroase, realizate în parteneriat cu startup-uri din Orange Fab, precum uRADMonitor, SecurifAI și Siscale. Acestea au dezvoltat soluții de monitorizare a calității aerului, supraveghere video prin AI, respectiv analiza seturilor de date deschise prin AI.
Timp de un an, așadar, antreprenorii din Orange Fab beneficiază de sprijinul de care au nevoie pentru a dezvolta produse inovatoare. Programul cuprinde trei etape: cea de accelerare a produselor sau serviciilor înscrise, cea de implementare a proiectului-pilot și un demo day. În plus, tot cu ajutorul infrastructurii Orange, startup-urile au posibilitatea de a construi și un plan de distribuție a serviciilor, atât pe plan local, cât și internațional.
Orange Fab funcționează din 2017 și este structurat pe patru direcții principale:
- Smart territories (Smart City, agritech, energie, retail)
- Future of Life (inteligență artificială, biotehnologie, viață digitală, sănătate)
- Securitate (cibernetică și militară)
- Rețele ale viitorului (Blockchain, Software Defined Networking, managementul calității experienței – QoE, interfețe de programare a aplicațiilor – API, în rețea).
Beneficiile Orange Fab şi integrarea reţelei 5G
Indiferent de verticala accesată, startup-urile pot beneficia de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri alături de profesioniști din cadrul Orange România. De asemenea, participanții pot primi acces în primul laborator 5G din România, care le pune la dispozitie echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație precum LoRaWAN sau LTE-M. Mai mult, în funcție de specificul proiectului, participanții vor primi susținere pentru implementarea proiectelor pilot alături de companii și de autoritățile publice.
- Dezvoltarea rețelei 5G și a comunității startup
- primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G
- colaborări cu startup-uri din comunitatea locală, pentru dezvoltarea de noi soluții 5G prin 5G Online Challenge, un program Orange Fab
- Orange este activ implicată în proiecte de cercetare la nivel European, pentru dezvoltarea rețelei 5G
- Device-uri și abonamente cu viteze 5G pentru clienții B2C și B2B
- a introdus în 2020 internet nelimitat 5G în abonamente mai accesibile – Smart15 (15euro/lună)
- a lansat în martie 2021 primul abonament 5G cu router inclus ce permite conexiuni Wi-Fi la viteze 5G pentru companii
Cum aplici pentru Orange Fab
Dacă vrei să aplici la Orange Fab, programul de accelerare de startup-uri, și să începi o colaborare cu Orange, trebuie doar să verifici condițiile de eligibilitate și să trimiți informații despre proiectul tău.
Detalii despre proces:
Aplicare
Descrie produsul tău în detaliu.
Selecție
În maximum 1 lună de la aplicare te anunțăm dacă ai trecut de prima etapă.
Accelerare
În această etapă vei lucra cu experți Orange pentru a dezvolta produsul tău. Echipele primesc acces la tehnologiile de care au nevoie și spațiu de co-working prin intermediul Hub Pass.
Implementare